Дефектни подаръци, закъснели доставки и забавено връщане на парите при

...
Дефектни подаръци, закъснели доставки и забавено връщане на парите при
Коментари Харесай

Дефектни стоки, закъснели доставки и забавено връщане на пари – най-честите оплаквания около Коледа


Дефектни дарове, закъснели доставки и забавено връщане на парите при упражнено право на отвод от онлайн поръчка са най-честите недоволства по време на Коледните празници, заяви по Народоосвободителна въстаническа армия ТВ Игнат Арсенов от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

В интервала 24 – 27 декември са постъпили 24 писмени тъжби и 65 запитвания на горещия телефон на потребителя 0 700 111 22.  

Има няколко сигнала за отвод на физически магазини да заменят подаръка или да възстановят заплатеното за него. При покупката обаче не е било конкретизирано дали тези благоприятни условия са част от фирмената политика на търговеца, законът задължава единствено онлайн магазините да одобряват назад покупките в 14-дневен период от доставката. Затова следва уточняването на събитията при всеки от тези случаи. 

Един от постъпилите в Комисията и в Нова телевизия сигнали е обвързван с хотел във Велинград. Проверката на контролния орган откри, че въпреки обектът да се назовава СПА хотел, той не има документ за СПА център. „ Това е нарушаване на закона и ще бъдат подхванати съответните дейности “, разяснява Арсенов. При съществуване на нужните доказателства, че обектът се популяризира като СПА хотел за илюзия на потребителите, Комисията ще се произнесе за съществуване на нелоялна комерсиална процедура. Санкцията може да доближи до 30 000 лева.   

„ Нашата инспекция продължава и във връзка с съответната тъжба – какво е съдържала офертата, какво се предлага в хотела “, добави Арсенов. „ Когато приемем една оферта и част от услугите не са предоставени, имаме право на отплата, чийто размер не е тъкмо закрепен. Потребителят би трябвало да се обърне първо към предоставящия услугите – хотелиера или туроператора, а при отвод от страна на икономическия оператор – КЗП може да окаже подпомагане “, изясни той. Относно главното недоволство в тази ситуация – неналичието на вода – специалистът посочи, че казусът се дължи на зародила повреда на ВиК мрежата, т.е. на условия, които не зависят от хотела.

Игнат Арсенов подсети, че е рисково да се вършат резервации за настаняване през обществените мрежи, когато отсреща стои физическо лице. „ Опасностите се крият в това, че ние може да резервираме от лице, което няма право да реализира такава активност. После даже при инспекция от страна на контролните органи доста мъчно може да се откри кой е направил нарушаване и по какъв начин потребителят е излъган “, съобщи той. „ Когато потребителите употребяват платформи за резервации, е належащо да ревизират каква е тяхната спомагателна отбрана – платформите оферират такава. Ако не разполагат с нужното време, могат да се извърнат към туроператори или туристически сътрудници, които да създадат това за тях “, сподели още Арсенов.

Пътуващите в която и да било страна по света имат идентични туристически права при използването на услугите на български или европейски туроператор или турагент. „ Ако са независимо проведени и имат проблем с настаняване, превоз и други сходни услуги в страна от Европейски Съюз, могат да получат подпомагане от бюрата Европейски потребителски центрове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР