Дебютният игрален филм на режисьора Галин Стоев Безкрайната градина ще

...
Дебютният игрален филм на режисьора Галин Стоев Безкрайната градина ще
Коментари Харесай

Филмът на Галин Стоев `Безкрайната градина` открива Киномания

Дебютният игрален филм на режисьора Галин Стоев „ Безкрайната градина ” ще е откриващата лента на 31-вото издание на " Киномания " .

Най-утвърденият кинофорум в България ще продължи от 16 до 30 ноември. На специфична конференция в кино „ Люмиер Лидл ” екипите на Киномания и на „ Безкрайната градина ” разкриха забавни детайлности от програмата на фестивала, а самото разкриване ще е на 16 ноември в зала 1 от 19:00 часа.

" Киномания " избра да зарадва феновете на седмото изкуство с „ Безкрайната градина ” в продължение на традицията от последните години кинофорумът да стартира с премиерна българска продукция.

Филмът описа за живота на Филип /Мартин Димитров/, разпределен сред приятелката му Соня /Глория Петкова/, брат му Виктор /Димитър Николов/ и работата му като ПР експерт. Но всичко това се трансформира в деня, в който той среща Ема /Елица Матева/ – необичайно момиче, затворено в собствен личен свят, в който най-важното нещо е една тайнствена градина. Режисьор е Галин Стоев - шеф на Националния спектакъл на Тулуза от 2018 година

„ Исках да направя филм, който излиза от главната наклонност през днешния ден, която е обвързвана с прекрачване на границите на допустимото и в която всичко е безнадежно и провалено. Тя се поддържа в формалния дискурс на всяко равнище на обществото ни. Затова си споделих, че е време да инжектираме деликатност в тази спогодба, да плетем въжени мостове със феновете и да атакауваме тяхнто чувство за деликатност или накърнимост. В този смисъл се получи един любовен филм, един любовен четириъгълник, като упоритостта ми беше първоначално и в края на кино лентата той да остане неизменен, само че под повърхността му да се основават светове и да се срутват други. Цялата история демонстрира процеса на прочувствено събуждане в един свят, който е анестезиран откъм чувстване. Много се надявам този гальовен и лиричен жест да допре феновете ”, показа Галин Стоев.

„ Има доста светлина в мълчанието, в погледите, във всичко което може да си кажем без думи. За мен това е доста специфичен полет, който не ми се беше случвал до момента ”, показа Димитър Николов, един от актьорите във кино лентата. Всички млади гении от продукцията показаха дълбоката си благодарност и признателност за присъединяване си в това вълнуващо премеждие. Не пропуснаха да отдадат и респект към техния сътрудник – огромния Никола Анастасов, за който „ Безкрайната градина ” е последната роля в киното.

„ Много се вълнуваме, че най-после ще дадем този филм на публиката и точно той ще открие Киномания. Със сигурност може да се каже, че това е най-нежният български филм и подобен не е юридически до момента. Ние имахме смелостта и дързостта да го създадем. Уникални гении и актьори събраха силата си дружно и сътвориха нещо в действителност коренно друго ”, показа Мартичка Божилова от продуцентската компания на „ Безкрайната градина ” - „ Агитпроп ”.

„ Това е нещо като първата обич, на която даваш всичко. Направихме го с доста любознание и наслаждение ”, допълниха операторите Георги Богданов и Борис Мисирков. „ Освен четиримата артисти има и още един воин в лентата– това е градът. В този филм трябваше да измислим една магична и вълшебна София. Градът, който приема героите в себе си, трансформира се в градина и тя отново в град - това беше част от приключението ”, обясниха от операторския екип.

И тази година " Киномания " остава вярна на традицията да показва всеки нов филм на Уди Алън в България. Този път това е „ Въртележка ”, а в основните функции са Кейт Уинслет и Джъстин Тимбърлейк.

Филмът споделя историята на чиновник в лунапарк и неговата странна брачна половинка, живеещи през 50-те години. Режисьорската лента „ Субурбикон ” на Джордж Клууни също е измежду шлагерите на Киномания - черна комедия за комплицирани хора, правещи доста неверни избори в привидно идилична общественост през 50-те години. Филмът е по автентичен сюжет на братя Коен.

Сред най-интригуващите заглавия в програмата са един документален и един анимационен филм. „ Buena Vista Social Club: Adios “ е документална лента на номинирания за „ Оскар “ режисьор Люси Уокър за кино лентата му „ Пустош “. Филмът наблюдава прощалното турне на именитата кубинска група, за която Вим Вендърс направи паметния си филм.

Другото хитово заглавие е „ Да обичаш Винсент ” - първият в историята на киното пълнометражен анимационен филм, рисуван с маслени бои. История за живота на един от най-бележитите художници на нашето време- Винсент Ван Гог.

В екипа на 124-мата художници от целия свят, работили по кино лентата, има и български художик - Елизабет Христова.
Най-мащабната съветска продукция за 2017 г- „ Матилда ” също е измежду изненадите на Киномания. Тя е дело на режисьора Алексей Учител. Филмът е за любовта сред съветския император Николай Втори и балерината Матилда Кшесинска и към този момент съумя да разбуни духовете в Русия. Депутатката от Държавната дума Наталия Поклонская сезира прокуратурата за засегнатост над царската персона, а избрани религиозни среди в Русия се възмутиха от скандални подиуми във кино лентата.

На уеб страницата на НДК, както и на kinomania.bg могат да се резервират билети за хитовите заглавия от филмовата гледка в зала 1. Интернет платформата за продажба ще действа и за всички кина и зали от програмата на " Киномания " – „ Люмиер Лидл “, зала 1, „ Дом на киното “, „ Одеон “, „ Културен център G 8 “, „ Euro Cinema “ и „ Френски институт “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР