Дебатът за военната помощ за Украйна се концентрира основно върху

...
Дебатът за военната помощ за Украйна се концентрира основно върху
Коментари Харесай

САЩ нямат оръжие за Украйна, опразват складове в чужбина

Дебатът за военната помощ за Украйна се концентрира главно върху танковете и противоракетните системи, от които се нуждаят украинците. Друг акцент се слага върху желаните от Киев изтребители. Почти никой не приказва за големите количества боеприпаси, изпращани на Украйна. Само Съединени американски щати са доставили или са дали обещание на Киев над един милион артилерийски снаряди. Но американците изпитват все по-големи усложнения да обезпечат нужните количества и са принудени да употребяват запасите си в оръжейни хранилища в Израел и Южна Корея.

" Това се трансформира в проблем ", споделя Макс Бергман от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания CSIS във Вашингтон. " Дължи се на обстоятелството, че през последните 20 години след атентатите от 11 септември в Съединени американски щати американците и европейците се концентрираха главно върху неконвенционални спорове, като войната против тероризма или бунтовниците в Ирак или Афганистан ", добавя той.

Така внезапно Съединени американски щати се оказаха в обстановка да поддържат (в лицето на Украйна) една страна, която е въвлечена в стандартна война в Европа с една огромна военна мощ.

Връщане към производството на стандартно оръжие

Но също и оръжейната промишленост в последно време се концентрира върху нови високотехнологични оръжейни системи и сякаш малко занемари производството на стандартно оръжие. Тя не може просто да реалокира шалтера, изяснява Бергман. " Това е развой, който в този момент стартира. Възниква празнота, за запълването на която Съединени американски щати ще би трябвало да отворят оръжейните си депа. Ще отнеме години, до момента в който те още веднъж бъдат попълнени. "

Но същото важи и за Европа: европейските оръжейни концерни би трябвало да стартират още веднъж да създават такова оръжие. Досега водещи за тях не бяха личните потребности на Европа, а международният експорт. Сега се постанова смяна на посоката, твърди оръжейният специалист: " Честно казано трябват нови вложения. Германия, Европейският съюз и другите европейски страни освен би трябвало да усилят разноските си за защита, само че и да се концентрират върху най-важното ", добавя Бергман.

Наличности от Израел и Южна Корея

За задачата се постанова Вашингтон да договаря с Израел и Южна Корея. Складираните там американски оръжия са благосъстоятелност на Съединени американски щати, само че те се пазят за вероятни спорове в Близкия Изток или Азия. Затова наличностите там би трябвало да бъдат още веднъж запълнени по най-бързия метод.

В същото време не е изключено съпротивата против американските военни помощи за Украйна да стартира да нараства в Американския конгрес. От началото на тази година републиканците имат болшинство в Камарата на представителите. Като цяло те не възразяват против помощите за Украйна, само че имат забележки по отношение на размера на тази помощ. Според Макс Бергман същинското предизвикателство ще бъде дали и през 2024 година ще имаме военна поддръжка за Украйна в сегашните мащаби. Много по-актуален става и въпросът за уговорката на Европа. Ако Съединени американски щати към този момент няма да могат да поддържат военно Украйна в същите размери, както през 2022 и 2023 година, тогава тежестта ще се придвижва от ден на ден към Европа, добавя специалистът по въпросите на защитата.

Материалът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР