Дебатът за покупка на въоръжение никога не е лек, защото

...
Дебатът за покупка на въоръжение никога не е лек, защото
Коментари Харесай

Горанов към Радев: Да очакваме ли и вето върху бюджета?

Дебатът за покупка на въоръжение в никакъв случай не е лек, тъй като на всички места в страните сходни покупко-продажби са били обилни като цена, само че подобен спор да се трансформира в популистки, е недопустимо. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на ексклузивен брифинг по отношение на ветото на президента по договорката за F-16, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Горанов добави, че не е правилно, че липсва спор по тематиката. „ Повече от година този спор е пред публиката. Още по-убедени сме в легитимността на сходно решение, защото държавните управления на Съединени американски щати и България са се разбрали по избрани решения, а видите ли президентът се съмнява в метода, по който това решение е реализирано ”, разяснява Горанов.
Питам президентът ще върне ли и Закона за бюджета, защото те са свързани и това част ли е от сюжет за отсрочване на покупко-продажби? С тази провокация задоволително ли е? Ако с сходни причини ще се върне и законът за държавния бюджет ние ще би трябвало да търсим нашата политическа тактика, добави Горанов. Смесването на разнообразни тематики и то от президента е недопустимо за нас, акцентира финансовият министър.
Готови сме Народно събрание да заседава в допълнение и да се преодолее и едно несъгласие по Закона за бюджета. Бих приел, че с несъгласие единствено на ратификационните контракти той желае да затворим дебата. Лицемерно ще е в идващите дни да забележим и едно несъгласие върху бюджета. Ако това е позицията на президента, да съобщи позицията си и във връзка с актуализацията на бюджета, защото единият план без другия няма по какъв начин да продължи, безапелационен е Горанов.
Не съм склонен, че не е имало задоволително диспути по закупуването на тези самолети, сподели от своя страна министърът на защитата Красимир Каракачанов. От 2017 тече спор какви ще са новите самолети за нашата авиация. Не е истина, че самолетите не са способни да извършват отговорностите си. Винаги съм бил последовател институциите да приказват между тях. МО както и МФ, както и Министерството на стопанската система и Министерство на външните работи, ангажирани с преговорния развой, мога да подсигурявам, че си свършиха съзнателно работата. През април във Вашингтон цената беше понижена със 160 млн. $. Почти е несъмнено, че цената ще бъде понижена с още 60 млн. $. Това са 60 млн., за които бях загатнал, когато гледахме този въпрос в Комисията по защита, посочи още Каракачанов.
Председателят на Комисията по защита ген. Константин Попов съобщи, че Комисията по защита уверено отхвърли претекстовете на президента. Мотивите не са състоятелни и се различаваха съществено от това, което сподели президентът в 18 ч. Убедени сме, че познаваме задоволително добре договорите, сподели още Попов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР