Дебатът за данъчната система у нас и предложените нови мерки

...
Дебатът за данъчната система у нас и предложените нови мерки
Коментари Харесай

Бизнес vs. синдикати: Спор за данъчната система у нас нажежи страстите до червено

Дебатът за данъчната система у нас и препоръчаните нови ограничения от синдикатите за уравновесяване сред това, което заплащат бедните и богатите – докара до парещ спор сред ръководителя на КНСБ Пламен Димитров и предприемача Красимир Дачев в предаването „ Тази събота”.

Синдикалистът беше безапелационен, че данъчната ни система е у нас е една от най-несправедливите в целия Европейски Съюз.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Ако погледнем самата конструкция на данъчните доходи, ще забележим, че 2/3 са от косвени налози. Обществено ясно на всички е, че косвените налози, бъдейки с равни ставки – се считат за по-несправедливи измежду по-бедните елементи на популацията, тъй като го натоварват повече от по-богатите. Всички директни налози образуват останалата 1/3. Съотношението в Западна Европа е тъкмо обратното”, сподели ръководителят на КНСБ.
Снимка: btvnovinite.bg
Димитров добави, че пакетът от 9 ограничения на КНСБ цели да ребалансира това съответствие. Част от тях са необлагаем най-малко, увеличение на оптималния застрахователен приход, детайли на фамилно подоходно облагане и Данък „ Богатство”. На европейско равнище, съотношението богати-бедни е най-високо в България, Румъния и Латвия.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Следващият налог, който ние считаме, че би трябвало да бъде въведен е данъкът върху цифровите обороти. Всички държави-членки сега вършат тези планове. Данъкът върху дивидента също е основен налог, който демонстрира с какъв брой се натоварва бизнесът – би трябвало да бъде повишен на 10%”

Според предприемача Красимир Дачев, Данък „ Дивиент” ще стане не 10, а 15 %, тъй като един път се полза с 10%, а по-късно с още 5%.
КНСБ желае въвеждане на налог „ Богатство ” Синдикатът предлага и необлагаем най-малък първичен приход за младите фамилии
„ Тази дъвка се вади през годините, последният път беше през 1998 година, когато Данък общ приход беше 42,5%, а събираемостта беше 35%. Само за информация, през днешния ден събираемостта е към 90%. Плоският налог, напълно не е плосък, тъй като аз, в случай че изкарам 100 лева, ще платя 10 лева Това е рентабилен налог, той може да бъде обложен и да бъде управляван от общините, те нямат капацитет”, аргументира са представителят на промишлеността.
Снимка: btvnovinite.bg
Дачев сподели още, че Данък „ Богатство” ще бъде комплициран за събиране поради неналичието на електронно държавно управление и изостаналата цифровизация на общините. Той добави, че при увеличение на налозите, бизнесът ще мигрира от България, а междинната класа ще бъде ощетена.
Снимка: btvnovinite.bg
След излагането на тезите „ за” и „ против”, Пламен Димитров си потегли от студиото с аргумента, че е афектиран от разказването на анекдот по тематиката от страна на предприемача Дачев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР