Дебатът в парламента на Република Северна Македония по предложената от

...
Дебатът в парламента на Република Северна Македония по предложената от
Коментари Харесай

Дебатът за преговорната рамка в парламента на Северна Македония продължава и днес

Дебатът в Народното събрание на Република Северна Македония по препоръчаната от Европейски Съюз преговорна рамка продължава и през днешния ден. Според листата на записаните за изявления депутати остават още неколцина, които да създадат своите изявления, след което Народното събрание би трябвало да гласоподава проекто-заключенията, направени от парламентарната група на ръководещата коалиция.

Според тях държавното управление се ангажира в процеса на договаряния за участие в Европейски Съюз да се придържа към „ абсолютно ценене на езика, идентичността, историческите и културни особености на македонския народ като детайли, по които не се водят преговори”.

И през вчерашния ден в пленарната зала се чуваха вувузели, когато говореха представители на ръководещата коалиция, препоръчаният документ беше късан от представителите на опозицията, чуваха се обиди и обвинявания и на двата лагера, а сред депутата и ръководител на „ Левица” Димитър Апасиев и ръководителя Талат Джафери бяха разменени реплики, последвани от физически конфликт сред Апасиев и народен представител от ръководещия СДСМ.

Опозиционните ВМРО-ДПМНЕ и „ Левица” упорстват за отменяне на предлагането, което съгласно тях значи директна „ асимилация и българизация на македонския народ”, изнудване и идно непрестанно възпрепятстване на процеса на европейска интеграция от страна на България. Според ръководещите преговорната рамка подсигурява „ отбрана на македонската еднаквост и език” и бърз старт на договаряния за пълноправно участие в Европейски Съюз.

Пред Народното събрание продължава да стои палатковият лагер на протестиращите против предлагането за преговорна рамка, само че протестиращите са доста по-малко от предходните дни.

Дебатът за преговорната рамка стартира оня ден в Народното събрание на Република Северна Македония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР