Давността за наказателно преследване по делото за “Мини “Бобов дол

...
Давността за наказателно преследване по делото за “Мини “Бобов дол
Коментари Харесай

Давността за Бобов дол на Р. Овч. изтече, той иска да се съди

Давността за наказателно гонене по делото за “Мини “Бобов дол ” против Румен Овчаров е изтекла и то би трябвало да бъде прекъснато. Това стана ясно в Софийския апелативен съд във вторник.

Бившият министър на енергетиката при тройната коалиция обаче настоя процесът да се гледа. Точно по него той беше наказан на две години условно на две инстанции. Върховният касационен съд върна делото. Процесът се гледаше от профилираните съдилища, които се занимаваха с корупцията по високите етажи на властта, а безстопанствеността се счита за такова закононарушение по каталога на правосъдната система. След закриването на спецсъда делото бе трансферирано в Софийския апелативен съд.

Според спецсъдиите като принципал на “Мини Бобов дол ” Овчаров не е упражнил надзор върху работата на изпълнителния шеф на мината Пламен Евтимов. И с контракт за наем били трансферирани изключителните права за рандеман на въглища на частната компания “Ораново ”.

Първата инстанция даже беше осъдила някогашния министър да заплати на страната 16,5 млн. лева На толкоз бяха оценени вредите за страната. След това обаче апелативният спецсъд дефинира вредите на 2,6 млн. лева, само че отхвърли всички цивилен искове. Оправдана от всички инстанции беше единствено заместничката на Овчаров Анна Янева.

На правосъдната сага, почнала през 2019 година, във вторник можеше да се постави точка заради приключване на отминалостта. Румен Овчаров и бранителят му Васил Василев обаче желаеха делото да се гледа всъщност. То завърши единствено в границите на едно съвещание.

Адвокат Василев изиска оправдателна присъда за Овчаров, като посочи, че липсват обстоятелства за осъществено закононарушение, както каквото и да било съображение за установяване на осъщественото като “особено тежък случай ”. Оправдателна присъда за клиента си Пламен Евтимов изиска и юрист Емил Велинов.

Прокуратурата настоя двамата да бъдат наказани. След заседание съдиите оповестиха, че ще се произнесат в период.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР