Давид де Хеа би преподписал договора си с Манчестър Юнайтед

...
Давид де Хеа би преподписал договора си с Манчестър Юнайтед
Коментари Харесай

Юнайтед рискува да изгуби Де Хеа, ако не го изравни с Алексис

Давид де Хеа би преподписал контракта си с Манчестър Юнайтед само в случай че клубът отрази правилно статута му на най-добре представящия се негов състезател за последните пет години, като го изравни по заплата с вземащия най-вече пари Алексис Санчес. Важното в тази ситуация е, че 28-годишният вратар на „ алените дяволи” и на испанския народен тим – считан от мнозина експерти за най-хубавия на своя пост в света – има предпочитание и се надява актуалното зацикляне в договарянията да бъде преодоляно сполучливо.

Де Хеа от дълго време следи финансовата политика на клубното управление и представянето на купищата скъпи играчи, които то довежда в опит да върне остарялата популярност на Юнайтед. Един от ходовете бе довеждането на Алексис Санчес предходната година от Арсенал против договор със заложена седмична заплата от цели 500 000 паунда. Стражът вижда плачевното показване на чилиеца, съпоставя го със своя принос за тима и упорства да получи сходно заплащане.

През идното лято Де Хеа ще навлезе в последните 12 месеца от сегашния си контракт със седмична заплата от 240 000 паунда и мълвата е, че желае да получава към дваж повече от това, откакто беше разгласен за Играч на годината на Юнайтед в цели четири от последните пет сезона.



Големи клубове като Пари Сен Жермен и Ювентус наблюдават с огромен интерес обстановката към испанеца, а са забележими и компликациите на Тибо Куртоа в Реал Мадрид след прехвърлянето му там предишното лято против 35 млн. паунда от Челси. На „ Сантиаго Бернабеу” са отдавнашни фенове на Де Хеа и даже бяха на косъм да го привлекат в последния ден на летния трансферен прозорец през 2015 година, но договорката пропадна заради… негоден факс.

Вратарите стават все по-ценна стока на футболния пазар, като предишното лято цели два пъти бе строшен международният връх за трансферна сума на този пост – първо го стори Ливърпул за Алисон и след това Челси за Кепа, а тези дни се чака Атлетико Мадрид – клуб с към дваж по-малък оборот от манчестърския, да разгласи новия контракт на Ян Облак против заплата от 15,5 млн. евро годишно, и то нето.

В Юнайтед, където задействаха в края на ноември м.г. правото си на едностранно удължение на сегашния договор на своя вратар до края на идващия сезон, се тревожат от това по какъв начин мениджърските такси повишават цената на договорката. Трябва обаче да се означи, че догатките, че високите претенции на суперагента Жорже Мендеш блокират завършека на договарянията, провокират голямо неодобрение в неговата организация Gestifute.



Смята се, че управлението на „ алените дяволи” е мощно озадачено от изявленията, че няма предпочитание да предложи на Де Хеа твърда заплата от към 350 000 паунда седмично, откакто обезпечаването на услугите на вратаря в дълготраен проект е топ приоритет. И въпреки всичко то още отхвърля да одобри настояванията му за договор от мащабите на този на Алексис.

Манчестър Сити се отдръпна от договорката за чилиеца в конкуренцията на градския си противник поради страховете, че клякането пред претенциите на играча ще скапе йерархията в тима откъм заплати и това би довело до поредност от претенции за покачване на възнагражденията и оттова до повреждане на хармонията в съблекалнята. На „ Олд Трафърд” с подготвеност одобриха изискванията на Алексис, но актуалният застой в договарянията с Де Хеа е най-ясното доказателство за зловредното въздействие на това решение на управлението.

Ситуацията се задълбочава още повече от бедствената форма на чилиеца след идването му в отбора преди 13 месеца, като основните фигури в съблекалнята на „ алените дяволи” си блъскат главите по какъв начин може техните заплати да са по този начин оскъдни спрямо тази на футболист, който съвсем не влиза в игра, когато всички са здрави. Самият Алексис, към този момент 30-годишен, признава, че показваната от него игра го „ тревожи”. И няма по какъв начин другояче със единствено петте му гола в 40 мача за тима.

Манчестър Юнайтед все още има най-високия бюджет за заплати в Премиър Лийг – 295,9 млн. паунда годишно. Това въпреки всичко е много по-надолу от европейски съперници като Барселона да вземем за пример, пък и е единствено 50,2% от оборота – здравословен индикатор, въпреки и нараснал от тези 45,3% през финансовата 2016/17 година.





На „ Олд Трафърд” едва ли ще изпаднат в суматоха към (не)случващото се с Де Хеа, който е въодушевен от възраждането при краткотрайния управител Солскяер и завръщането към атакуващия футбол, и остават оптимисти за крайния излаз на договарянията. Припомня се случилото се с Антони Марсиал, чийто сътрудник Филип Ламболе даже назова обществено офертите на клуба „ неприемливи”, а най-после предишния месец се стигна до сключване на нов петгодишен контракт.

Даденият на Алексис Санчес затлъстял договор обаче наподобява, че ще докара до повишаване на броя претенции за покачване на заплатата от актуалните играчи, а най-вероятно и от евентуалните нови попълнения за състава.



Пол Погба да вземем за пример е привързан с клуба до 30 юни 2021 година с алтернатива за спомагателен сезон, но несъмнено ще желае доста покачване на своето заплащане при започването на договарянията за удължение. Разговори се водят към този момент и със станалия британски народен нападател Маркъс Рашфорд.

Междувременно Юнайтед има до края на днешния 1 март да задейства 12-месечно удължение на договора на Луис Антонио Валенсия, другояче екуадорският национал ще остане свободен сътрудник това лято. Той е играл единствено два пъти от края на декември и в този момент е отвън сметките поради възобновена травма в прасеца.
Джеймс Дъкър, „ Дейли Телеграф”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР