Давид Бийота е професионален фасилитатор и водещ на обучения, който

...
Давид Бийота е професионален фасилитатор и водещ на обучения, който
Коментари Харесай

Давид Бийота: Системният подход ни помага да разгърнем силата си

Давид Бийота е професионален фасилитатор и водещ на образования, който живее в Барселона. Член е на Испанския институт по фасилитиране и се занимава професионално с фасилитиране от 2014 година насам. Понастоящем, той e фасилитатор на проучвателен екипи в Института по околна среда и технологии към университета “Аутонома де Барселона ” и обучител по фасилитиране в асоциацията за групови процеси “Ел камино дел елдер ” (в превод ”Пътят на мъдреците ”).
За трета поредна година Давид ще посети България, с цел да организира образованието, “Пътят от персоналния капацитет към систематичната смяна в общността ”, което ще се организира от 7 до 9 юни, в с. Косово. Обучението е ориентирано към всички, които се интересуват от работа и поддръжка на разнообразни групи, екипи, общности, организации, както и към всеки, който има интерес да работи със себе си и персоналната си мощ.
В работата си като фасилитатор Давид Бийота употребява разнообразни способи: систематичен метод, ненасилствена връзка, обществен спектакъл, дълбинна екология и доста други. Третото му образование в България ще бъде отдадено на работа със систематичния метод и приложението му в професионалните ни и персонални взаимоотношения.
Какво в действителност съставлява систематичният метод? Това е способ за работа с групи, екипи, организации. Той задейства ресурсите и уменията на членовете на екипите като им разрешава да покачат чувството си за принадлежност към групата и/или организацията, да намерят най-хубавото за място за себе си като персона и експерт, да се свържат със силата на организацията и полезностите, които носи; да придобият осъзнатост за персоналната и групова действителност.
Здравей, Давид! Знаем, че ти следва да дойдеш в България за трети път, с цел да проведеш третото си образование. Бихме желали да знаем – защо ще бъде то?
Това образование ще бъде за нахлуване в дълбочина в систематичния метод и систематичния опит. Ще работим за увеличение на персоналната мощ в услуга на систематичната смяна в българската реалност. За мен беше огромен подарък да видя на предишния уъркшоп какъв брой значимо и належащо е да се сътвори едно взаимопомагащо си общество от разнородни хора, които да споделят своите опит, познания и запаси и които идват от разнообразни елементи на българското общество. Треньори, психотерапевти, обществени служащи, учители, деятели, бизнесмени, всички ние се учим и мечтаем дружно по какъв начин да сътворяваме нови благоприятни условия за съдействие.
Би ли ни разказал малко повече за систематичния метод за работа с групи? Защо предпочиташ този метод?
През живота си съм употребявал доста разнообразни подходи, всички те са значими, само че сега систематичният метод ми обезпечава по-дълбок опит, с цел да приема живота и множеството разнообразни похвати, които развиваме, с цел да го организираме (организации, фантазии, планове...). Перспективата ми за организациите и екипите се разшири: започнах да вземам поради всички детайли на системата, в това число тези, които нормално биват пропускани или изключвани.
Този метод ми оказва помощ да развъртвам интуицията си за това, което е належащо: да приема живота, както и измененията, които към този момент изникват към нас. Както споделяме на систематичен език, той ми предлага едно положително място в системата.
За кого е това образование? Само за експерти в областта на фасилитирането ли е, или би било потребно и за други хора?
Бих споделил, че то може да бъде потребно за всеки човек, който се интересува от създаване на план, създаване на специалност или осъществяване на концепция, включващи присъединяване на повече хора. То ще помогне на този човек да разгърне силата си, като вземе поради всички детайли, които са свързани с триумфа и са нужни за него.
Кое съгласно теб ще бъде най-интересното и потребното за участниците?
Според мен методът е скъп от позиция на опита. Да преживееш целия развой и да наблюдаваш вътрешните промени, които произтичат от него. Да срещнеш хора, които са в същото състояние, и да изследвате евентуалните синергии за взаимна работа.
Какво ще бъде най-важното влияние на образованието на персонално и общностно равнище?
Първо, то ще уважи и отдаде дължимото на нашата персонална мощ. И като споделям „ персонална мощ ”, имам поради способността на човек да трансформира себе си с емпатия и съчувствие, за се оправя с сложните и предизвикателни обстановки, с които се сблъскваме в живота. Когато човек демонстрира и уважава тази мощ в общността, това постоянно работи преобразяващо и окуражаващо!
И второ, да поддържа основаването на една взаимоподкрепяща се общественост от носители на обществена смяна, която уважава и почита разнообразието като източник на мъдрост.
Кое е главното нещо, което те движи в твоята работа?
Преди 3 години щях да кажа, че е желанието да възстановя връзките сред хората, които се разрушават в всекидневието, само че в този момент бих споделил, че е желанието да уважавам и да се вслушвам в мъдростта зад тези рани и прекарвания и да оказвам помощ на хората и организациите да се свързват и да работят, изхождайки от капацитета и визията, намиращи се надълбоко в тях.
Знаем, че образованието ще се организира в едно планинско селце, нали по този начин? Защо предпочиташ да е на такова откъснато място? Харесва ли ти българската природа?
През последните години открих невероятната природа и планините на тази страна. Винаги оценявам опцията да съм покрай планината и това е идеалното място за систематична работа, при която връзката със себе си и природата има основна роля.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР