Датският принц Хенрик, съпруг на кралица Маргрет е починал във

...
Датският принц Хенрик, съпруг на кралица Маргрет е починал във
Коментари Харесай

Почина принц Хенрик, 83-годишния съпруг на датската кралица

Датският принц Хенрик, брачен партньор на кралица Маргрет е умрял във вторник вечерта в замъка Фредсенборг, оповестява " Ройтерс ".

Той бе на 83 години и преди две седмици е диагностициран с незлокачествен израстък. " Негово кралско великолепие принц Хенрик умря спокойно в съня си... Нейно величество кралицата и двамата им синове бяха до него ", се споделя в изказване. -

Принцът, родом от Фрнация е приет в болница след заболяване, почнало по време на частно пътешестване до Египет . Малко преди гибелта си, той е трансфериран от болница в Копенхаген в замъка, северно от града, където е желал да прекара " последния си час ".

Принц Хенрик провокира разногласия през август 2017 година, когато разгласи, че не желае да бъде заровен до кралицата, нарушавайки 459-годишна традиция. Тогава той разгласи, че е неудовлетворен, че тя в никакъв случай не го е признала за еднакъв. Малко по-късно дворецът оповестява, че принцът страда от деменция. Приживе, той е носел купата принц Консорт, само че се е отказал от нея, когато се отдръпва от служебните си отговорности през 2016 година

Той постоянно е приказвал за своето възприятие на незадоволеност от това, че му е отказана купата " Крал " вместо " Принц Консорт ". В Дания принцесата обичайно става кралица , когато брачният партньор й заема трона, само че мъж не става крал, когато функциите са обърнати.

След като датски референдум от 2009 година поддържа равнопоставеността на половете в кралската последователност , Хенрик отбелязва: " Надявам се, че мъжете ще бъдат равни като девойките " , насърчавайки по-нататъшно обсъждане и къса поддръжка в Народното събрание в интерес на желанието му да получи купата крал.

Обичан и подложен на критика от датчаните поради аристократичното си държание , най-онагледено с колоритните му облекла и сериозния френски акцент, през последните си години Хенрик намира поддръжка измежду датската юноша с нарушение на датските правила.

През 2016 година принцът се отхвърля от купата принц Консорт, отдръпва се от служебните си отговорности и прекарва огромна част от времето си в личните си лозя и в замъка Château de Cayx, Франция, макар че е към момента публично живее с кралицата.

Известен с любовта си към виното и храната, принцът е създател и на няколко стихотворения, статуи и книги за готвене.

Роден, Анри Мари Жан Андре де Лаборде де Монпет във Франция през 1934 година, той се дами за Маргрет през 1967 година Хенрик има двама сина от кралицата, коронованият принц Фредерик и принц Йоахим.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР