Дърветата все още не са цъфнали, а отсрещните хълмове са

...
Дърветата все още не са цъфнали, а отсрещните хълмове са
Коментари Харесай

Избори на кесията: Якоруда между ДПС, възхищението към Путин и надеждата да останеш тук

Дърветата към момента не са цъфнали, а отсрещните хълмове са покрити в сняг. Джамията оглася часа за обедната молитва, а дружно с напева се прокрадва и песента на няколко птички. Мартенското слънце напича. Лекият топъл вятър като че ли дава обещание пролет, само че в реалност припомня: има още време до тогава.

В Якоруда промяната на сезона е едвам забележима. Слабо осезаема, колкото и течащата от две седмици предизборната акция. Мярка се само фотографията на лидера на листата на Движение за права и свободи от региона Делян Пеевски, който по данни на локални в никакъв случай не е идвал в Якоруда. Дори той гледа дискретно от едвам три плаката в центъра на града, залепени на неработеща сладкарница. Единствената друга диря за политическо наличие е остарял партиен клуб на ГЕРБ на изхода на града, затрупан с избелели остарели плакати.

Градът с към пет хиляди поданици, постлан по протежението на брега на река Места, в подножието на Рила, посреща с на пръв взор привлекателен привет. Малко след 10 ч в делничния вторник, кафенетата са цялостни с възрастни хора, майки разхождат децата си или детски колички, усеща се жужене, всичко наподобява като че ли си е на мястото.

На пръв взор Якоруда наподобява по метода, присъщ за множеството общини в региона, доминиран от години от Движение за права и свободи - община с преобладаващо мюсюлманско население, в която огромна част от хората пътуват в чужбина за сезонна работа, обезнадеждени са, само че ще гласоподават дисциплинирано, а от идните избори не чакат изненада, тъй като за тях това ще са следващите - както ги назовават те - " избори за кесията ".

 В Якоруда, по данни на Националния статистически институт (НСИ) живеят над 5 хиляди души.
В Якоруда, по данни на Националния статистически институт (НСИ) живеят над 5 хиляди души.

Вятърът обаче смесва привидната привлекателност на града с чувство за нещо спорно и премълчано. Най-осезаемо е когато става дума за гибелта на досегашния кмет на градчето Нуредин Кафелов, само че дружно с него във въздуха витаят и отчаяние, и безизходност, и боязън. Вижда се в погледите на минувачите, които като че ли забързани, съумяват да виждат всичко, сканирайки всяко ново придвижване в града им. Отминават, от време на време с привет и усмивка, само че постоянно с отдалеченост, продължавайки диалога си или разходката. А в същото време съветското знаме, веещо се от прозорец в центъра, подсказва на инцидентния клиент това, което къса разходка из града удостоверява недвусмислено: множеството поданици на Якоруда поддържат Русия и президента ѝ Владимир Путин и войната му против Украйна.

Предизвестният избор на " инцидентните минувачи "

Изборните резултати за години обратно демонстрират, че в тази община спечелилият на избори в Якоруда е един - Движение за права и свободи.

Сянка на конспирация се мярка на вота през април 2021 година, когато ГЕРБ събира 1500 гласа в своя поддръжка - това е съвсем колкото Движение за права и свободи, само че незадоволително, с цел да измести партията от лидерската позиция. Още на идващите избори - през юли 2021 година, тази поддръжка се изпарява и нещата се връщат в нормалното русло, а обясненията на локалните са две: " едните са платили повече за гласове от другите " или " това е измислена конкуренция, за симулация ", с цел да не излезе, че единствено Движение за права и свободи печели. На последното гласоподаване - през октомври предходната година, Движение за права и свободи взима съвсем 1300 от подадените близо 1900 гласа в общината. Вторият по резултат - ГЕРБ, има над шест пъти по-малко.

се регистрира и в преносимите урни. Там мъчно преносимите гласоподаватели скачат от нула през 2017 година до 118 през ноември 2021 година и всички са пуснали бюлетина за Движение за права и свободи. На последния избор от 72 гласа в преносимата кутия, за Движение за права и свободи са 70.

Последните кметски избори (през 2019 г) са извоювани от претендента на придвижването с съвсем 77% от гласовете. Въпреки тази доминация, клуб на придвижването в града, където могат да се намерят локални партийци, не се вижда.

" Тук няма конкуренция. Движение за права и свободи си е водещо. Тук хората си се разпознават в партията от промяната на имената. Който и да повдигнат от Движение за права и свободи, той ще завоюва. Нищо не може да промени това ", споделя млада жена на улицата, до момента в който бърза. Самата тя също ще гласоподава за придвижването, само че не може да каже за какво. Чувала е че се купуват гласове, само че не желае да знае детайлности, тъй като " няма смисъл ".

Въпреки резултатите, по улиците на града все по-често могат да се чуят и видят отчаяние и отмалялост от стройната партийна дисциплинираност. Някои от хората в града ще ви го кажат непосредствено, а при други ще се прокрадне в отговорите, в повдигнатите плещи, в поклащането на главата, във взиращия се някъде далеко взор. Обясняват, че макар избора си, без значение какъв е, не се усещат показани в Народното събрание. Но и че няма по какъв начин да създадат друг избор и да преодолеят зависимостта. Един, тъй като щерка му работи по оперативна стратегия в общината, различен - тъй като общността ще се обърне против него, трети - тъй като " каквото и да правиш, някой различен ще реши вместо теб ".

Затова и в Якоруда най-често ще срещнете типажа " инцидентни минувачи " - от един от бръснарите, през дамата, работеща в дружество за преправка на дървен материал до дамата, върху чийто челен похлупак на автомобила има огромна фотография на Владимир Путин. Ако въобще се съгласяват да приказват, не желаят да кажат имената си и оферират: " Напишете, че инцидентен минувач го е споделил това ".

Неразкритото ликвидиране на кмета

Най-силно над Якоруда като че ли тегне неналичието на отговор на въпроса каква е същинската причина за гибелта на несменяемия от 1999 година кмет на града Нуредин Кафелов (ДПС). Той беше открит прострелян в заключен от вътрешната страна автомобил на 14 ноември 2022 година Основната версия и на проверяващите е самоубийство. Но от множеството поданици на Якоруда - от далечна негова братовчедка, през възрастния мъж в центъра на града, до Айше, старата жена приседнала на слънчева скамейка да се топли, ще чуете, че това не може да е правилно.

" Кой ще ни каже истината? Само той може да каже ", " Беше прекомерно невъзмутим, с цел да го направи ". " Не би се самоубил две седмици преди сватбата на щерка му ", гласят мненията. Съмнението във версията, с изключение на поради самата персона на Кафелов, локалните имат вяра, че потегля и от ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадаъй. На заседание на Движение за права и свободи малко след гибелта на Кафелов, той споделя, че не може да повярва, че той е протегнал ръка самичък на живота си - това описват участвали на съвещанието, които обаче също не желаят да бъдат назовавани.

Пред " Дневник " от прокуратурата обявиха, че следствието се води за склоняване към самоубийство. Зам.-районният прокурор на Благоевград Елица Калпачка изясни, че следствието по случая към момента не е завършило, защото не са подготвени назначените експертизи - съдебно-медицинска, техническа, видеотехническа и идентификационна. До изборите наесен общината ще се ръководи от Беди Осман, която преди този момент е била зам.-кмет.

Якоруда като цяла България

" Общият проблем на българите. Всичко, което разказва България като цяло, разказва и Якоруда. Обезнадеждени сме и не имаме вяра, че нещо ще се оправи ", споделя млада жена, която не желае името и да бъде посочено, тъй като споделя, че всички я познават. Тя стои на бюрото си в едно дружество в ранния следобяд. Говори бързо, прочувствено. От Якоруда е и твърди, че единственото, което я задържа, е фактът, че е с малко дете.

Като си представям тези, които са претенденти от тук, си представям по какъв начин наподобява целият парламент

Посочва, че изборната интензивност е ниска, тъй като никой не припознава за свои претендентите за депутати, за регионални шефове, за кметове. " Няма да идеш да гласуваш, тъй като знаеш, че от тези, които са се кандидатирали в действителност няма да създадат нищо ", добавя младата жена, която не гласоподава. Няма да го направи на изборите на втори април.

Тя е християнка и споделя, че хората в Якоруда са сплотени, когато има обща идея, зад която да застанат: " По принцип положителни хора сме, чувствителни, няма да изоставим никого, без значение от вероизповеданието. Но през останалото време, когато всичко ни е наред и сме добре, тогава в случай че може да се самоизядем ". По думите ѝ единственият късмет да се оправиш в Якоруда е да си преподавател, да работиш в общинската администрация или в някое от дребното останали предприятия. Официалните данни сочат, че в администрацията работят над 50 души, само че по разнообразни планове в разнообразни интервали са ангажирани повече хора. " Икономика няма. Или би трябвало да работиш в някое от дребното останали предприятия за дървообработка, или в общината, или да си преподавател. Остана единствено един незабавен център, болница няма. Много хора напуснаха града, най-вече се заселиха хора от селата. Тук беше многолюден град, имаше градски превоз. Имаше две учебни заведения, в този момент няма деца задоволително. Младите се изнасят ", продължава младата жена.

Според нея това не се случва, тъй като градската администрация не разрешава, " а тъй като страната е достигнала до това състояние всеки да прецака всеки ". Заключава с мъка, че България е единствената страна, в която " пандизчия може и да стане министър, само че един министър, в никакъв случай няма да стане пандизчия ".

Евроатлантизмът - в София

 В Якоруда всички обичат Владимир Путин
В Якоруда всички обичат Владимир Путин

Атидже е на 39 години. Излиза от къщата си и се усмихва доста необятно. Скръства ръце на гърдите си, с цел да се защищити от вятъра. Не е от Якоруда, само че от 20 години живее в града. " Няма работа, няма живот тук. Няма да гласоподавам този път, тези не мислят за народа, а единствено за тех си. Всеки си поставя надценка. Отвратена съм от всичко. България за мен умира ", споделя тя, само че продължава да се усмихва. Вече един път е била на сезонна работа във Франция, тази година ще повтори.

Казва, че е разочарована от Движение за права и свободи, макар че е мюсюлманка и добавя, че доста хората като че ли бъркат религията и политиката. " Движение за права и свободи постоянно е била на власт. Това са един кръг хора, които са към кмета, които имат облаги, за останалия народ, няма нищо. Новите партии, като " Продължаваме промяната " и " Демократична България " имат капацитет, само че не знам дали ще съумеят. Разочарована съм от нашите политици ", споделя Атидже. В тази част на диалога приказва по-бързо.

Допълва, че има единствено една фантазия - детето ѝ да има по-добър живот от нейния, а единственият политик, който харесва е съветският президент Владимир Путин. " Никой български политик не ми харесва толкоз, колкото Путин. Аз съм чела доста съветски вести, мисля, че е прав. За жал, умират хора. В Донбас се случваха от дълго време доста неща, само че никой не го взе под внимание ", дава отговор на въпроса какво мисли за войната Атидже.

Без изключение, хората, които въобще приказват - Атидже, Бай Васил, бате Живко, Айше, Хава, дамата от дървеното дружество, бръснарят - всички споделят, че харесват Путин, че поддържат неговите дейности в Украйна, като ги оправдават с дейностите на Украйна в Донбас през 2014 г, когато по думите им са починали " доста почтени хора и деца ". Попитани от кое място черпят информация за това, дават отговор: малкия екран и клипчета в " Ютюб ", които гледат, когато вечер не могат да спят. Независимо дали гласоподават за Движение за права и свободи, или не, дали са удовлетворени от живота или не, никой не споделя, че е против Русия. Само някои изричат страдание, че има война. " Движение за права и свободи са евроатлантици в София, само че по дребните обитаеми места са проводник на дезинформация и съветска агитация ", разяснява пред " Дневник " Мустафа Емин. Той е претендент от Кърджали от обединяването " Продължаваме промяната - Демократична България ", а преди години основа клуба на " Да, България " в Рибново - село с помашко население покрай Гоце Делчев. По думите му Движение за права и свободи употребява главно едно обръщение в своите акции: че никоя партия не зачита правата на мюсюлманите и единствено те могат да са техен изразител.

 В общината, в която има над 8 хиляди души, преди всичко се гласоподава за Движение за права и свободи.
В общината, в която има над 8 хиляди души, преди всичко се гласоподава за Движение за права и свободи.

Изборите на кесията

И Якоруда не е подмината от всеобщата изборна отмалялост и отчаяние. " На кой да допускам, всички са идентични. Ако щеш Корнелия (бел.ред - водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова), която е като фурнаджийска лопата, в случай че щеш Борисов (бел. ред. Бойко Борисов - водачът на ГЕРБ), който към този момент не знае какво приказва ", споделя млада жена, която също работи в малко дружество за дървообработка, само че не желае да споделя името си. Възмущава се, че Борисов откривал издигнати и ремонтирани църкви, а в това време хората си събирали парите за това и обобщава: " Всичко е пиар ".

" Да му мисли, който лапа. Аз не съм подвластен от никоя партия. Почти всички са подвластни от Движение за права и свободи. Всичко е навързано, всичко е под строй. При сътрудниците в бръснарницата, даже там е по този начин. Кметът си го беше научил по този начин ", споделя бръснарят седнал в кафене в центъра на града. Работил е 30 години в държавна бръснарница. Впоследствие с част от сътрудниците си създали своя бръснарница няколко метра по-нагоре. Казва, че хората гласоподават за Движение за права и свободи от " бедност и дивотия ". Той не гласоподава за придвижването и подмята, че е имал " всевъзможни проблеми, тъй като не е дал своя вот ", само че повтаря, че най-малко не е подвластен.

До него на раздумка присяда бате Живко, по този начин се показва. Сега е пенсионер, бил е железничар. И той не гласоподава за Движение за права и свободи, само че не чака разнообразни резултати: " Като виждам, изборите ще са избори на кесията. Кашкавал по 20-30 лева, сирене - отново по толкоз. За какво да гласоподавам за някоя партия, която от самото начало се чуди по какъв начин да ни вземе парите? Обещават нарастване на пенсиите? Какво ще ги усилват? То към този момент е изядено преди да бъде обещано ".

Млада жена, която бърза през центъра на града, сбито дава отговор какви са фантазиите ѝ: последни очаквания да се появи някой млад, на който да има доверие и който да има доста здрави нерви, да спре " тези обири и източваници " и да даде вяра на хората. " И аз мога да си купя билет, само че за какво да оставям всичко, което обичам тук? Детето ми е малко, ще се приспособява другаде, ще не помни и от кое място е? " - дамата отминава, а въпросът остава да виси зад тила ѝ.

Слънцето скоро ще се скрие зад заскрежения рид на запад. Вятърът към този момент е спечелил в борбата и надвива, носейки студ. Има време да пристигна топлото време.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР