Дарко Аначков: В Сърбия българите е трябвало да добавят „-ич“ към фамилните си имена

...
По времето на Милошевич българите не са можели да си
Коментари Харесай

По времето на Милошевич българите не са можели да си намерят работа. Някои са били принудени да добавят окончание „-ич“ към фамилните си имена с надеждата, че ще получат работа. Затова днес често можете да чуете фамилията Велинович или Александрович, без да знаете, че всъщност става дума за сменени български фамилии. Това разказва в интервю за вестник „Данас“ Дарко Аначков – председател на Българо-сръбския център (БСЦ) във Враня.

Той споделя, че според последното преброяване българите там са 700, но се смята, че реалният им брой е между 3 000 и 4 000.

Основният мотив, според него, за откриването на БСЦ е необходимостта хората да се освободят от стигмата. И въпреки че в социалните мрежи може да се срещнат коментари за българите, които са свързани с езика на омразата, „хората бавно, но сигурно се освобождават от страха от миналото“, твърди Аначков.

Той е председател на организацията от декември 2017 г., чиято цел е утвърждаване на позицията на българското национално малцинство в Сърбия и сближаването между двата народа.

Българо-сръбският център се занимава основно с култура, образование, изкуство, туризъм или икономика – „нищо, което по някакъв начин може да предизвика омраза и разделение сред гражданите на Враня“. Разбира се, имало е и опасения, че в крайна сметка БСЦ ще се превърне в политическа партия и ще поиска да има свои съветници в община Враня.

В момента центърът осъществява проект, който включва и други градове в Южна Сърбия.

Това е проектът „България ти подава ръка – запознай се с нея”, а гимназисти от Буяновац, Враня, Владичин хан, Сурдулица, Лесковац и Ниш имат възможност да се запознаят с темата за борба с дискриминацията и насилието сред своите връстници.

Втората част на проекта се отнася до популяризирането на българската култура, туризъм и възможности за трансгранично сътрудничество.

„Всеки наш проект трябва да съдържа елементи от българската култура, език, български туризъм, гастрономия и всичко, което най-добре представя България. Повярвайте ми, национализмът не е донесъл добро на никого. Патриотизмът е нещо друго. Честно казано, не харесвам националисти от двете страни на границата и уважавам и ценя патриотизма“, заяви Аначков. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР