Държавното дружество Български пощи ЕАД да извършва дейността по разпространение

...
Държавното дружество Български пощи ЕАД да извършва дейността по разпространение
Коментари Харесай

Борисов за критиките, че Пеевски държи разпространението на печата: Да го прави държавата

Държавното сдружение " Български пощи " ЕАД да прави активността по разпространяване и продажба на печатни издания на територията на страната, предлага министър председателят Бойко Борисов, заяви Българска телеграфна агенция.

" Български пощи са 100 % държавни. Имат достъп до всички обитаеми места и по този начин ще подсигуряваме, че всяко издание ще отиде там, където желаят да го прочетат ", сподели Борисов.

На съвещанието на Министерския съвет той разяснява констатациите на интернационалната организация " Репортери без граници ", чиито представители посетиха предходната седмица България. Те обявиха, че в страната " има климат на медийна революция ", а рискът е освен за публицистиката, само че и за демокрацията ". Фактът, че България е сложена от организацията на 111-то място в света по независимост на словото, влезе и във вчерашния отчет на Европейската комисия по Механизма за съдействие и инспекция. Данните са представени в подтекста на свалянето на Силвия Великова от ефира на стратегия " Хоризонт " и последвалите събития в Българското национално радио (БНР).

В " Бялата книга за свободата на медиите в България " при започване на 2018 година беше установено, че 80% от разпространяването на печата се управлява от компании, свързани с депутата от Движение за права и свободи и издател Делян Пеевски. Съюзът на издателите в България сезира Комисията за защита на конкуренцията за монопол в разпространяването на печатни издание посредством преобладаващата роля на " Табак Маркет " АД на пазара и агресивното завладяване на обществени търговски площи в цялата страна, което, съгласно членовете му, на процедура прави невероятно присъединяване на по-малки разпространителски компании. Комисия за защита на конкуренцията обаче не откри нарушавания и само предложи да се сътвори указател на крайните притежатели на компаниите - разпространители.

Борисов разяснява и недоволството на представителите на " Репортери без граници ", че бюрото на организацията за Източна Европа и Балканите не е съумяло да се свърже с премиера в продължение на три години, а при последната им аудиенция за пръв път са получили отговор, само че негативен, на молбата за среща. Той сподели, че не е било допустимо да се срещне с тях, тъй като визитата им съвпаднала по време със съвещанието на Европейския съвет. Борисов обаче деликатно е чул всичко, което е било казано от " Репортери без граници ". Той смята, че единственото нещо, което може да направи страната в тяхна поддръжка, както и в поддръжка на свободата на словото, е да не се оставя на частни компании да вършат разпространяването на печата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР