Държавното дружество Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация

...
Държавното дружество Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация
Коментари Харесай

Нови документи разкриват генезиса на схемата за „Автомагистрали“

Държавното сдружение „ Автомагистрали “ е работило изпреварващо и с военна организация по набирането на частни сътрудници директно преди отпущането на първия милиард за автомагистрала „ Хемус “, демонстрират нови документи, с които „ Сега “ разполага. Изборът на компании се е движил по строго избран график и е завършил директно преди да се наложи „ Автомагистрали “ да потвърждава, че има потенциал да построява автомагистралата. Такъв потенциал не е бил налице, което не е попречило на сдружението да трансферира активността на частни компании и по този начин да наруши Закон за обществените поръчки.

Първият документ, обвързван с набирането на фирми-контрагенти, е отчет на Десислава Христова – член на борда на шефовете, за разширение на активността на сдружението посредством изследване на пазара и избор на евентуални сътрудници. Докладът е от 28 август 2018 година

В него се изяснява по какъв начин „ Автомагистрали “ би трябвало да навлезе в строителството на първокласни пътища, само че тъй като няма задоволително финанси и лична техника, следва да изследва пазара и да подписа партньорства. Това общо ревю се припокрива със събитията, настъпили в следствие – ненадейно решение на Министерски съвет автомагистрала „ Хемус “ да се строи от държавното сдружение „ Автомагистрали “ без конкурс, с непосредствено прекачване на пари от АПИ по по този начин наречената процедура на вътрешно възлагане.



Докладът на Христова е признат на 31 август 2018 година на съвещание на борда на шефовете. 5 дни по-късно – на 5.09. изпълнителният шеф Стоян Беличев назначава комисия за изследване на пазара и избор на евентуални сътрудници, като в заповедта категорично е конкретизирано определените компании да пратят предложения до 28 септември и след утвърждение на офертите не по-късно от 1 ноември, да се пратят предложения за подписване на рамкови контракти на 12 ноември.



Времевата рамка, дадена от Беличев, е спазена. На 10 септември – 5 дни след сформирането си, комисията е подготвена с класиране и подрежда общо 8 компании като евентуални сътрудници по авансово избрана методика. В отчета категорично се прецизира, че описът не е финален и не лимитира „ Автомагистрали “ да работи и с други сътрудници. В поканата, изпратена до компаниите, се изисква предложения по три позиции: за избор на наемодатели за наем на строителна техника и профилирана машинизация, за избор на снабдители за материали, за избор на реализатори на строително-монтажни и ремонтни действия. Точно такива са подписаните и в следствие контракти с сътрудниците на „ Автомагистрали “ по действителното създаване на „ Хемус “.

Офертите на компаниите са оценени на 12 октомври, на 15 октомври са утвърдени от борда на шефовете. В следствие през ноември са подписани и рамковите контракти.



Тези събития са текли редом с подготовката на постановлението за разпределяне на първия транш от бюджета за автомагистралата. Министерски съвет отпусна първите 1 349 856 000 лева за създаване на сектори от 1 до 6 с разпореждане на 13 декември 2018 година, влезнало в действие с противоположна дата от 12 декември 2018. В механически отчет също от 13 декември шефът на дирекция „ Техническа “ на „ Автомагистали “ рапортува, че сдружението няма потенциал единствено да строи, само че като излаз може да употребява външни контрагенти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР