Държавното бюро за разследвания (ДБР) на Украйна образува наказателно дело

...
Държавното бюро за разследвания (ДБР) на Украйна образува наказателно дело
Коментари Харесай

Киев започна съдебно преследване срещу Джо Байдън

Държавното бюро за следствия (ДБР) на Украйна образува наказателно дело за напън против някогашния основен прокурор на страната Виктор Шокин.
Според известието, виновен е " незнаен жител на Съединени американски щати ". Но в жалбата на Шокин до съда, който задължи ДБР да стартира следствие, се приказва за изцяло съответен американец – някогашният вицепрезидент на Барак Обама - Джо Байдън, който самичък призна, че е упорствал за уволнението на Виктор Шокин, като е заплашил, че в противоположен случай ще спре финансовата помощ за Украйна, написа съветското издание " Коммерсантъ " в материал, показан без редакторска интервенция от организация " Фокус ".
" Виктор Николаевич Шокин, въз основа на изявленията, които си е разрешил Байдън в общественото пространство, има задоволително учредения да смята, че точно той е поръчителят, а в някои случаи и изпълнителят на наказателните правонарушения, за осъществяването на които Шокин оповестява на правозащитните органи на Украйна “, съобщи пред пресата Александър Телешецки, юрист на някогашния основен прокурор.
По неговите думи, още през януари на тази година Шокин е писал заявление до съда, в което е показал, че му е оказван напън и че е бил заставен да се откаже от работата си в прокуратурата, или да приключи следствието за вероятни корупционни закононарушения във връзка с газодобивната компания Burisma Holdings. След като прегледа молбата, съдът разпореди на Комитета за държавна сигурност да стартира следствие по член " Намеса в активността на чиновник на реда ".
Burisma Holdings е благосъстоятелност на украинеца Николай Злочевски, който по време на президента Виктор Янукович извършва функционалностите на министър на екологията. Компанията на Злочевски добива газ от находищата, лиценз за създаването на които получава от същия Злочевски, само че в амплоато му на министър.
Причината Виктор Шокин да спомене Джо Байдън като вероятен основател на натиска е следният факт: до момента в който Джо Байдън е вицепрезидент на Съединени американски щати и управлява украинската политика на Вашингтон, синът му Хънтър служи в борда на шефовете на Burisma Holdings.
Юристът акцентира, че в изказването си господин Шокин загатва името на Джо Байдън, само че в документите на ДБР се появява единствено " неназован жител на Съединени американски щати " като евентуален извършител. Въпреки това, въз основа на информацията, с която разполага следствието, Александър Телешецки счита, че в тази ситуация би трябвало да бъде упоменат точно някогашният вицепрезидент на Съединени американски щати.
Още през 2018 година, по време на обществена тирада, той описа за опита си в работата с украинските управляващи, като загатна, че е упорствал за уволнението на Виктор Шокин, заплашвайки да спре финансова помощ за Киев, в случай че той остане на поста си. 
" Казах, че няма да получите 1 милиард (долара). Ако не уволните вашия общоприет прокурор, няма да получите пари. И този кучи наследник беше уволнен ", напомни Джо Байдън за процеса на подготовка за едно от многочислените си визити в украинската столица.
Впоследствие той разясни, че е желал уволнението на Шокин поради неефективността и нежеланието му да се бори с корупцията и че това мнение са споделяли и самостоятелни специалисти по битка с корупцията и доста украински политици.
Припомняме, че Виктор Шокин беше уволнен напролет на 2016 година. Той написа собственоръчно заявката за оставката си и тя бе призната от Върховната Рада и доказана с декрет на президента. Но една година по-късно, Шокин съобщи, че е написал заявката под напън и се е опитал да оспори уволнението си в съда, само че безуспешно.
Той още веднъж се оказа в центъра на вниманието на пресата през 2019 година, когато под напън на обществеността Републиканската партия на Съединени американски щати беше принудена да разгласява част от стенограмата от диалога на американския президент Доналд Тръмп с неговия украински сътрудник Владимир Зеленски. В хода на този диалог Тръмп загатва следствие, в което попада Хънтър Байдън и се оплаква от несправедливото уволняване на прокурора, водил следствието. И макар че семейството на прокурора не е изречена - Доналд Тръмп приказва единствено за " доста добър прокурор ", за оставката на който повлияват " някои доста неприятни хора " - наподобява това е Виктор Шокин.
Скоро след публикуването на стенограмата, някогашният основен прокурор повтори желанието си да оспори уволнението си в съда. Решителността му даже не бе подкопана даже от престоя му в интензивното поделение на една от гръцките лечебни заведения в продължение на доста дни, където Шокин, по неговите думи, се озовава преди няколко седмици след отравяне с живак. Той сподели, че не изключва присъединяване на някогашния вицепрезидент на Съединени американски щати в това закононарушение и сподели, че дейностите на Джо Байдън са го принудили да изиска възобновяване на длъжността основен прокурор посредством съда.
" Когато чух, че Байдън приказва, че е толкоз огромен човек, че управлява Украйна, че той, апелирам за опрощение, е унижил президента и Украйна, почувствах болежка за страната. Затова взех решение да се възстановя на поста. И това е единствената причина, заради която взех решение да го направя ", заяви Шокин пред вестник " Украинские новости " при започване на февруари т.г.
Шансовете на господин Шокин да си върне позицията на основния прокурор са извънредно дребни. През 2017 година Върховният административен съд на два пъти отхвърля да удовлетвори желае да го възвърне на длъжността, а през октомври предходната година не откри причина да анулира постановлението на президента за уволнението на основния прокурор и Касационния административен съд на Върховния съд.
Трябва да се означи, че започването на наказателно произвеждане по заявката на Шокин е стандарта процедура и изобщо не подсигурява, че Джо Байдън или на който и да е от неговото обграждане ще бъде повдигнато обвиняване. За възбуждането на дело са задоволителни единствено обръщения в правозащитните органи със известия за допустимо закононарушение.
Самите Съединени американски щати към момента не са забелязали този нов поврат в " украинската спекулация ", само че Хънтър Байдън към този момент от дълго време е една от главните цели за рецензия от страна на републиканците – съдружници на американския президент. Конкретно, когато срещу Доналд Тръмп стартира следствието за импийчмънт, те желаеха Хънтър Байдън да бъде свикан да даде показания. Те към момента считат самия Джо Байдън за отговорен за напън върху Киев.
Припомняме, че Доналд Тръмп бе упрекнат в опит за напън върху Зеленски да стартира следствие за активността на Байдън. Защитниците на президента упорстваха, че ползата му към следствието против Байдън е подбуден от желанието да продължи битката против корупцията в Украйна, а Джо Байдън е изискал уволнението на Шокин, тъй като той проверява активността на Burisma Holdings, където работи Хънтър Байдън. Опонентите твърдяха, че президентът желае да подкопае позицията на Джо Байдън, който тогава се смяташе за главен противник на Доналд Тръмп на идващите президентски избори. Контролираният от републиканците Сенат отсъди, че Тръмп е почтен.
Междувременно републиканците продължиха акцията си по преследването на Хънтър Байдън: да вземем за пример, сенаторите Рон Джонсън и Чък Грасли проверяват активността му от няколко месеца. Те желаеха от Секретните служби, Държавния департамент, ФБР и Министерството на финансите всички документи, свързани с работата на Хънтър Байдън в Украйна. „ Американският народ има право да знае. Ако има закононарушение, доказателство за корупция, те би трябвало да го знаят. Ако няма нарушаване, това също би трябвало да се откри “, сподели тогава Джонсън. Според него той и сътрудника му търсят доказателства за корупция и корист с власт, само че към този момент резултатите от тяхната активност не са обществено притежание.
Показателно е, че един от главните съдружници на президента, сенатор Линдзи Греъм, отхвърли да взе участие в тези дейности. „ Разговарях с основния прокурор, ръководителя на разузнаването и разбрах, че всеки документ от Украйна за който и да е американец - републиканец и демократ, би трябвало да бъде тестван от разузнавачите с опит. Нямам подобен опит, а Русия ни върти на дребния си пръст “, оплака се той.
А по какъв начин върви президентската акция на Байдън - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР