Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци (ДП РАО) официално стартира изграждането на

...
Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци (ДП РАО) официално стартира изграждането на
Коментари Харесай

Хранилището за ядрени отпадъци в Козлодуй ще струва 72 млн. евро за начало

Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци ” (ДП РАО) публично започва построяването на Национално вместилище за ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци (НХРАО).

На тържествена гала на площадка „ Радиана “ министърът на енергетиката госпожа Теменужка Петкова и изпълнителният шеф на ДПРАО Дилян Петров направиха символичната първа копка на бъдещото НХРАО.

Площадка „ Радиана ”, където ще бъде построено хранилището, е ситуирана в двукилометровата зона с следен достъп на АЕЦ „ Козлодуй ”.

На събитието участваха още зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев, зам.-председателят на Комисията по енергетика към Народното събрание Валентин Николов, националният представител от Враца и член на енергийната комисия в Народно събрание Петя Аврамова, представители на Агенцията по нуклеарно контролиране, Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), локалната власт, кметствата от района, регионалната администрация и партньорски организации.

Изграждането на Националното вместилище е залегнало в обновената Национална тактика за ръководство на отработеното нуклеарно гориво и радиоактивните боклуци до 2030 година и съставлява ангажимент на българското държавно управление пред Европейската комисия. Международен фонд „ Козлодуй ” финансира безплатно плана, посредством Европейска банка за възстановяване и развитие, а цената на първия стадий от построяването на хранилището е 71 820 000 евро. Строителните работи по първия стадий се чака да приключат през 2021 година

За реализатор на плана по създаване на НХРАО по критериите на Европейска банка за възстановяване и развитие е определен германо-български консорциум от 5 компании с основен реализатор NUKEM Technologies, която има интернационален опит с сходни уреди.

Националното вместилище съставлява оборудване с многобариерна отбрана за трайно запазване на авансово обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни боклуци и ще бъде едно от най-модерните в Европа от този вид. НХРАО ще бъде от приповърхностен траншеен вид с потенциал от 138 200 куб. метра. Състои се от няколко стоманобетонни вкопани структури (модули), разграничени от вътрешни преградни стени на обособени камери. Планирано е хранилището да бъде в употреба, т. е. последователно да се запълва, в продължение на 60 години. След това се планува то да бъде затворено. През целия интервал на употреба и в идващите 300 години оборудването ще е обект на непрекъснат надзор от страна на оторизираните органи.

„ Изграждането на НХРАО е значимо за бъдещето на нуклеарната енергетика в България, тъй като дава опция за предпазване на РАО и от нови нуклеарни мощности. Разчитаме на експертизата на интернационалните компании, ангажирани с построяването на оборудването, което ще дава отговор на всички стандарти “, сподели в словото си министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

В своето изявление изпълнителният шеф Дилян Петров посочи, че с цел да се стигне до построяването на Националното вместилище, Директива за птиците РАО е направило задълбочено проучване на всички подобаващи територии в страната и е оценявало определените терени по над 30 критерия. Работата по плана е траяла повече от 10 години.

„ В хранилището ще се погребват радиоактивни боклуци, генерирани единствено на територията на страната. То няма да се употребява за високо радиоактивни боклуци и отработено нуклеарно гориво, които изискват вместилище от напълно друг вид “, акцентира Дилян Петров.

По думите му, в НХРАО ще бъдат съхранявани ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци от индустрията, медицината, научната активност и бита; боклуци, генерирани при извеждането от употреба на I-IV блок на АЕЦ „ Козлодуй ”, както и от активността на бъдещи нови нуклеарни мощности.

Проектът за създаване на национално вместилище за ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци е предоставен на Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци ” (ДП РАО) с държавно решение от 2005 година (Решение на Министерски съвет № 683/25.07.2005 г.). Във времето този развой условно се разделя на три съществени стадия: избор на площадка, планиране и строителство. След осъществени районни и детайлни геолого-геофизични, геохимични, инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания, беше определена желана площадка, върху която ще се построи националното вместилище – площадка „ Радиана ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР