Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че подкрепяните от

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че подкрепяните от
Коментари Харесай

Помпео твърди, че ирански милиции местят ракети до американски бази в Ирак

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи, че подкрепяните от Иран милиции са преместили ракетите си покрай американските бази в Ирак . Помпео, който посети Ирак предходната седмица, прикани иракските управляващи да управляват групировки, свързани с Иран, и даде обещание " мощен отговор " от Съединени американски щати, в случай че Вашингтон забележи, че милициите съставляват опасност за американските войски.

Американските разследващи служби демонстрираха подкрепяни от Иран шиитски милиции, позициониращи ракети покрай бази , в които се обитават американските сили , съгласно два иракски източника за сигурност, оповестява " Ройтерс ".

По-рано, централното командване на Съединени американски щати увеличи равнището на опасност за своите чиновници в Ирак и Сирия от подкрепяните от Иран бунтовници в двете страни. Вашингтон също по този начин разпореди напускането на всички чиновници , които не са изключителни, от Ирак, до момента в който Германия и Холандия прекратиха задачите си за военно образование в страната .

" Посланието на американците беше ясно . Те желаеха гаранции, че Ирак ще спре тези групи, които заплашват ползите на Съединени американски щати . Те споделиха, че в случай че Съединени американски щати бъдат нападнати на иракска земя , ще подхващат дейности, с цел да се защитят, без да се координират с Багдад ", разяснява старши иракски боен източник, осведомен с визитата на Помпео.
 Ирак няма да разреши на Съединени американски щати да употребява тяхна територия против Иран
Ирак няма да разреши на Съединени американски щати да употребява тяхна територия против Иран

Багдад не желае нова разрушителна война в района

Държавният департамент на Съединени американски щати отхвърля да разяснява детайлности към полемиките на Помпо, а самият той разяснява след пътуването си: " Ние не желаеме някой да се намесва в тяхната страна (Ирак), сигурно не и като нападат друга страна в Ирак. "

Вторият иракски източник в областта на сигурността разяснява: " Предадените от американците известия демонстрираха , че някои групи от милиции са се преместили, с цел да заемат подозрителни позиции , които американците считат за провокации ". Той добавя, че на иракчаните е казано, че всяка опасност от групите " ще бъде посрещната от американците непосредствено със мощ . "

Иракският министър председател Адел Абдул Махди съобщи пред кореспонденти, че иракската страна не е следила " придвижвания, които съставляват опасност за която и да е страна . Ние изяснихме това на американците - държавното управление извършва задължението си да пази всички. "

Говорителите на две подкрепяни от Иран паравоенни групи изясняват, че няма планове да се насочват към американските сили и че това е " психическата война " на Вашингтон .
 Американско-ционисткият фронт ще бъде разрушен, закани се Иран
Американско-ционисткият фронт ще бъде разрушен, закани се Иран

Иран има най-високото равнище на бойна подготвеност да посрещне всякаква опасност

Съединени американски щати настояват, че Иран е най-голямата опасност за мира в района . Те желаят да отслабят паравоенните елементи , които са разширили въздействието си върху земя, разпростряла се до Сирия и Ливан , и Ирак да понижи зависимостта си от износа на ирански газ .

Иран вижда Ирак като значима връзка със света в лицето на американските наказания , а анализаторите настояват, че п озиционирането на про-ирански сили и ракети демонстрира, че Техеран е подготвен да заплаши Съединени американски щати .

Иракският източник по сигурността декларира, че американски чиновници разискват с Ирак, милициите, подкрепяни от Иран , ситуирани по продължение на сирийската граница, където американски войски са помогнали в битката против ДАЕШ. Помпео съобщи предходната седмица: " Ние призовахме иракското държавно управление... да вземе всички тези сили под централен иракски надзор . "

Милициите настояват, че към този момент следват заповедите на иракската страна и не възнамеряват да се насочват към ползи на Съединени американски щати . " Американските искания са неоснователни. Това ни припомня на огромната неистина с оръжията за всеобщо заличаване в Ирак ", разяснява Лаит ал-Атари, представител на подкрепяната от Иран група Асаиб Ал ал-Хак, базирайки се на претекста за ръководената от Съединени американски щати инвазия в Ирак през 2003 година Народните сили за активизиране (PMF), сплотяваща най-много шиитските милиции, наброяват към 150 000 души.
 Кремъл смутен от ескалацията сред Съединени американски щати и Иран
Кремъл смутен от ескалацията сред Съединени американски щати и Иран

До момента ние отчитаме, че продължава ескалацията на напрежение към този въпрос

Напрежението сред Вашингтон и Техеран се ускори при започване на този месец , защото администрацията на американския президент Доналд Тръмп засилва натиска със наказания . По-рано американската администрация реши да изпрати ударна бойна група, водена от самолетоносача " Ейбрахам Линкълн " и тактическа група бомбардировачи B-52 , в оперативната зона на Централното командване на Съединени американски щати (CENTCOM) като сигнал към иранските управляващи .

Някои наблюдаващи настояват, че икономическият напън върху Иран ще има по-голямо въздействие от военните дейности .

Помпео изясни по-рано, че е обсъждал в Багдад " недопечен нефт и природен газ ... (и) способи, по които бихме могли... да създадем тези планове да вървят напред доста бързо ", базирайки се на напъните за изключване на Ирак от основния импорт на иранска сила .

Той прикани Ирак да подпише контракти за нефт и електрическа енергия , които се договарят с американски компании , разясняват двама енергийни представители.

Американският енергиен колос General Electric търси дял от скица за 14 милиарда $ за развиване на електроенергийната инфраструктура, а Ирак е покрай подписването на контракт за петролна инфраструктура на стойност 53 милиарда $, който включва Exxon Mobil .
 Европа предизвести Съединени американски щати против ескалация с Иран
Европа предизвести Съединени американски щати против ескалация с Иран

Англия изрично предизвести за риск от " инцидентно " експлоадиране на спор в Персийския залив

Това е различен метод, по който Съединени американски щати се стремят да окажат напън върху доставките на сила от Иран и да принудят Ирак да избере сред Вашингтон и Техеран за основен съдружник, разяснява Ренад Мансур, откривател в " Чатам Хаус ".

" Съединени американски щати... отиват при иракските водачи и споделят, или сте с нас, или с тях . Иракчаните питат за какво не можем да сме съдружници и с двете . Но американците не се интересуват от това и мисля, че и иранците " добавя той.

Западен посланик разяснява, че е предизвестен за заплахата от сериозна ескалация . " Атмосферата към този момент не е другарска... (и) Белият дом не наподобява обезпокоен, в случай че Ирак е косвена жертва ", добавя дипломатът, представен от " Ройтерс ".
 Съединени американски щати недоволства от изтеглянето на испанската фрегатата от групата на самолетоносача
Съединени американски щати недоволства от изтеглянето на испанската фрегатата от групата на самолетоносача

Испания не желае да взе участие в изменена задача, категорично ориентирана против Иран, с възпиращ или даже углавен характер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР