Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се закани да бъдат

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се закани да бъдат
Коментари Харесай

Помпео: Ще има санкции за Северен поток 2 и Турски поток

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео се закани да бъдат наложени наказания за съветския газов план до Германия " Северен поток 2 ". Първият посланик на Съединени американски щати разкри нови инструкции за налагане на наказания на тези, които вземат участие в плана, предават международните организации.
" Нашите упования са, че тези, които вземат участие в продължаването на плана, ще бъдат предмет на обзор за евентуални последствия ", сподели Помпео на конференция.
Държавният департамент възнамерява да включи " Северен поток 2 " и " Турски поток " в списъка с планове, глобени от Вашингтон, разкри Помпео и акцентира, че това е ясно предизвестие към фирмите, които вземат участие в съветските енергийни планове.
" Оттеглете се или рискувате да има последици ", прикани той участващите компании.
Помпео добави, че изключението да не се постановат наказания на " Северен поток 2 " ще бъде отстранено. Мярката се прилагаше от 2017 година Сега всички компании, работещи по двата енергийни плана, са застрашени от наказания. 
Обвинявайки Москва в потребление на тези газопроводи като основни " принадлежности на Кремъл " за експлоатиране на европейската взаимозависимост от съветски енергийни доставки, " за подкопаване на демокрацията и трансатлантическата сигурност ", Помпео даде обещание Съединени американски щати " постоянно са подготвени да оказват помощ на нашите европейски другари, с цел да посрещнат енергийните си потребности ".
Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова назова новите наказания форма на " политически напън " за " нелоялна конкуренция " против Москва.
" Това е знак за отслабената американска система ", сподели тя и добави, че нямат други ефикасни принадлежности.
Държавният секретар заяви още, че ще посети Англия и Дания идната седмица, откакто Лондон наложи възбрана на китайската компания Huawei.
" Ще направя бързи посещения във Англия и Дания, и аз съм сигурен, че Китайската комунистическа партия и опасността им към свободните нации по света ще бъде съществена тематика в дневния ред ", акцентира той.
Вчера английското държавно управление разгласи, че не разрешават на мобилните оператори във Англия да купуват ново съоръжение от Huawei за 5G мрежата след 31 декември. Те също би трябвало да отстранен всички елементи на китайската компания от мрежите си до 2027 година
Помпео заяви, че Съединени американски щати ще наложат визова възбрана на някои чиновници на Huawei.
" Държавният департамент ще наложи визови ограничавания на някои чиновници на китайски софтуерни компании като Huawei, които дават материална поддръжка на режими, които са свързани с нарушение на човешките права и злоупотреби ", разясни той.
Припомняме, че през май 2017 година съветският " Газпром " стартира построяването на първия сектор от тръбопровода „ Турски поток ”, с полагане на 930-километров водопровод под Черно море до турското крайбрежие. Той е предопределен да доставя Турция с газ. Друга част от тръбопровода, по който ще се доставя газ за страните от Южна и Югоизточна Европа, е с дължина 180 километра и ще минава през турска територия до границата със прилежащите страни. Капацитетът на всяка от двете прави на тръбопровода е 15,75 милиарда кубически метра газ годишно.
През февруари стана ясно, че записаната в Белград съветска компания IDC (Infrastructure Development and Construction), която беше основен реализатор за построяването на газопровода " Турски поток " през Сърбия, също ще бъде подизпълнител на българския сектор от газопровода. Разрешението за създаване на газопровода от България до Сърбия е обещано от саудитския консорциум " Аркад " ( Arkad).Изграждането на трасето през България е разграничено сред пет подизпълнители, които би трябвало да завършат построяването на две компресорни станции в България. Според информация на в. " Политика ", съветската компания е спечелила търга за построяването на " Турски поток " през Сърбия като главен реализатор, а един от техните подизпълнители е " Сърбиягаз " дружно с италианската „ Saipem ”. Участъкът на основния газопровод от България до унгарската граница, който ще доставя съветски газ от Турски поток, е планиран от италианско-сръбския консорциум „ Saipem-Srbijagas ”. Сърбия има да завърши построяването на компресорната станция на границата с Унгария, където продължава " Турски поток ".
Припомняме още, че при започване на месеца Цветан Цветанов в годишния разбор за България на Евроатлантическия си ценнтър, дефинира обстановката с " Белене " и " Турски поток " като проблем, даже през есента на предходната година ги окачестви като " опасност за националната сигурност ". По отношение на съветските енергийни планове, инж. Христо Казанджиев акцентира тогава, че тяхното осъществяване рискува затварянето на България в една доста тежка прегръдка на енергийна взаимозависимост от Русия и отнемане на страната ни от благоприятни условия за довеждане на други енергийни източници с изключение на съветските. Според инж. Иван Хиновски българската енергийна политика се отклонява от европейските практики и развиването ѝ крие съществени опасности.
Вижте още:
Цветанов отново уточни обстановката с АЕЦ " Белене " и " Турски поток " като проблем
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР