Държавният секретар на САЩ Майк Помпео съобщи, че САЩ са

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео съобщи, че САЩ са
Коментари Харесай

Помпео: САЩ са загрижени за напрежението между Гърция и Турция

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео заяви, че Съединени американски щати са "загрижени " за напрежението сред Турция и Гърция в Източното Средиземноморие. Помпео бе на посещаване в Кипър в събота, като главната му цел бе да потърси способи за успокояване на двете страни, съобщи РИА Новости.
"Оставаме надълбоко загрижени от настоящите интервенции на Турция за изследване на естествени запаси в региони в Източното Средиземноморие, над които Гърция и Кипър имат пълномощия. Република Кипър има право да експлоатира своите естествени запаси, в това число правото на въглеводороди, открити в нейното териториално море и нейната изключителна икономическа зона ", сподели Помпео, представен от Държавния департамент на Съединени американски щати.
Той акцентира още, че районното съдействие е основно за енергийната сигурност в Източното Средиземноморие. "Вярваме, че ресурсите на Кипър би трябвало да бъдат разпределени по обективен метод сред общностите на кипърските гърци и кипърските турци ", сподели той.
Припомняме, че напрежението сред Турция и Гърция в Източното Средиземноморие породи преди месеци, когато Турция изпрати проучвателни кораби във води, за които Кипър и Гърция настояват, че са техни изключителни стопански зони.
Турция подцени апелите да напусне противоречивите води и организира военни учения в Източното Средиземноморие в отговор на учения, проведени от Гърция, Кипър, Франция и Италия това лято.
Вчера Анкара съобщи, че ще организира военноморски стрелкови учения от събота до понеделник. Новите тренировки ще бъдат осъществени в Средиземно море северозападно от Кипър.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР