Държавният секретар на САЩ Майк Помпео притисна във вторник лидерите

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео притисна във вторник лидерите
Коментари Харесай

Помпео звънна на Пашинян и Алиев със съвет да прекратят конфликта

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео притисна във вторник водачите на Армения и Азербайджан да прекратят военните дейности и да търсят дипломатическо решение на спора в Нагорни Карабах, се споделя в изказване на Държавния департамент, оповестява " Ройтерс ".

Помпео беседва настрана с арменския министър председател Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев , оповестиха от ведомството.

" Секретарят Помпео притисна водачите да съблюдават уговорките си да прекратят военните дейности и да преследват дипломатическо решение на спора в Нагорни Карабах ", се споделя в него, и означи, че няма военно решение на този спор .

Помпео акцентира смисъла на цялостното използване на споразуменията за преустановяване на огъня, реализирани в Москва на 10 октомври, доказано в изказване от Париж на 17 октомври, в сходство със взаимно изказване на американския президент Доналд Тръмп, френския президент Еманюел Макрон и съветския президент Владимир Путин.
 Войната за Нагорни Карабах продължава след трето несполучливо помирение
Войната за Нагорни Карабах продължава след трето несполучливо помирение

Тази заран...азерската страна още веднъж наруши режима на тишина

Интензивните боеве поради Нагорни Карабах , отделилия се арменски анклав в Азербайджан, бързо н аближават най-опасната си фаза . Военният прогрес на Азербайджан попречва възобновяване на примирието, написа за " Файненшъл Таймс ", Кери Кавана, някогашен посланик на Съединени американски щати, управлявал мирните договаряния на ОССЕ през 2001 година, ръководител на International Alert и професор по дипломация в университета в Кентъки.

Освен в случай че Русия, Съединени американски щати и Франция - които дружно са съпредседатели на Организацията за сигурност и съдействие в европейската група от Минск - не засилват своите дипломатически старания по време на идващия кръг на договарянията на 29 октомври, войната евентуално ще ескалира фрапантно .

Тогава външните страни, по-специално Турция и Русия, може да влязат в борбата . Резултатът би бил евентуално зашеметяващо равнище на гибел, опустошения и премеждия.

Това са към този момент най-тежките военни дейности в този спор, откогато Русия посредничи при първичното преустановяване на огъня сред Армения и Азербайджан през 1994 година Докато това помирение постоянно се нарушаваше от пукотевица с леко оръжие и артилерия, единствено през април 2016 година четиридневната война имаше обилни загуби на живот. Тогава Азербайджан откри, че може да си върне със мощ територията, която е изгубил през 90-те години.

Оттогава в деяние са три нови фактора: Азербайджан се снабди със мощно усъвършенствано военно съоръжение от Израел и Турция ; Турция се намеси по-пряко в спора; и трите страни, натоварени с посреднически старания, са разсеяни от по-належащи вътрешни и интернационалните проблеми .

Дори когато съветският президент Владимир Путин свика външните министри на Армения и Азербайджан в Москва, с цел да се ангажират в интензивни договаряния със своя външен министър Сергей Лавров на 9 октомври, последвалото " филантропично помирение " не продължи нито един ден .

След това, когато френският президент Еманюел Макрон опита телефонна дипломация и се причисли към Русия , с цел да подпише помирение , което ще влезе в действие на 18 октомври, което продължи единствено часове .

И най-после, на 23 октомври, когато държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео се срещна с двамата външни министри във Вашингтон, бяха нужни два дни, с цел да се появи съглашение за преустановяване на огъня. Примирието стартира сутринта на 26 октомври и беше прекъснато за минути .

Една от главните аргументи, заради която интернационалният хор, призоваващ за мир, е неефикасен, е президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който насърчи Азербайджан да продължи да се бори. Другото е, че високотехнологичните оръжия (включително безпилотни летателни апарати и боеприпаси) , които Израел и Турция доставят на Азербайджан, се оказват доста ефикасни: през последния месец Азербайджан възвърне обилни територии. Заедно тази външна поддръжка и относителният боен триумф генерираха необятна социална поддръжка в Азербайджан за военните старания. Това очевидно ускори склонността на президента Илхам Алиев да продължи да се бори.

Мъглата на войната затруднява да се разбере тъкмо какво се случва . Но защото военните дейности настъпват във втория си месец, човешките загуби към този момент са високи. Путин съобщи, че общият брой на починалите се приближава до 5000, в съпоставяне със руските загуби от 13 000 за 10 години война в Афганистан. Съобщава се, че повече от половината от цивилното население на Нагорни Карабах е било разселено.

Известно е обаче, че Азербайджан си възвърна огромна част от територията по иранската граница и в този момент наподобява пламенно се движи на север към коридора Лачин , артериалната линия за свързване на Армения и Нагорни Карабах. Ако този кулоар бъде пресечен - а спорните отчети слагат напредващите азербайджански сили единствено на 20-30 благи - спорът ще застане на ръба на филантропична злополука. Населението на Нагорни Карабах ще бъде в капан , цивилното население ще изпадне в суматоха и Армения ще ескалира в допълнение спора. Това може да накара Москва да работи в сходство със своя пакт за взаимна защита с Армения, което от своя страна може да провокира влизането на турските военни .

Рискът от разширена война нараства с всеки минал ден . Конфликтът скоро може да доближи необратима точка, където няма да спре без трагично разгръщане на боевете и увеличаваща се загуба на живот. На идващия кръг от договарянията на Минска група в Женева в края на този месец интернационалната дипломация би трябвало да стане по-категорична .

Русия може би е в най-хубава позиция да управлява напъните , изключително защото Съединени американски щати са в последните стадии на президентските избори . Въпреки това всяко дипломатическо деяние ще би трябвало да бъде координирано сред трите съпредседатели на групата за оптималната успеваемост. Времето е от значително значение .
 Илхам Алиев не изключва турските F-16 от отбраната на страната си Обновена
Илхам Алиев не изключва турските F-16 от отбраната на страната си

Президентът на Азербайджан упрекна Минската група, че едиснтвено се пробват да спасят Армения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР