Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че руската наемническа

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че руската наемническа
Коментари Харесай

Блинкен: Вагнер печели от преврата в Нигер

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че съветската наемническа формация " Вагнер " печели от преврата в Нигер, съобщи Би Би Си.


Страната се ръководи от хунта след свалянето на президента Мохамед Базум на 26 юли.

Има доказателства, които допускат, че водачите на преврата са поискали помощ от Вагнер, за който е известно, че участва в прилежащо Мали.

Русия или „ Вагнер “ не наподобява да са подбудили преврата в Нигер, сподели Блинкен.

Въпреки това Съединени американски щати се притесняваха, че групата " вероятно ще се прояви " в елементи от региона на Сахел, сподели държавният секретар пред Би Би Си.

„ Мисля, че това, което се случи и това, което продължава да се случва в Нигер, не беше подбудено от Русия или от „ Вагнер “, само че... те се пробваха да се възползват от това “, изяснява той

„ Всяко едно място, на което е отишла тази група Вагнер, са последвали гибел, заличаване и употреба “, продължава Блинкен.

„ Несигурността се увеличи, а не понижа “.

Той прибавя, че събитията, разиграли се в други страни, също наподобява се повтарят в Нигер.

Смята се, че „ Вагнер “ има хиляди бойци в страни, в това число Централноафриканската република и Мали, където има доходоносни бизнес ползи, само че също по този начин укрепва дипломатическите и стопански връзки на Русия.

Обвиненията в нарушавания на правата на индивида бяха повдигнати на бойците от групировката за дейностите им в Африка.

Има обаче спекулации, че армията на Нигер е поискала помощ от „ Вагнер “, защото страната е изправена пред опцията за военна интервенция.

ECOWAS- районен блок от 15 западноафрикански страни - издаде краен период до неделя на водачите на хунтата в Нигер да се отдръпват и да върнат президента Базум.

Хунтата подцени предизвестието и ECOWAS би трябвало да организира среща в четвъртък, с цел да реши какво да прави по-нататък.

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд организира това, което тя разказа като " сложни и откровени " диалози с водачите на преврата, които съгласно нея схващат рисковете от работата с наемниците.

Базум, който сега е в плен, също приказва за опасенията си по отношение на въздействието на „ Вагнер “ в Африка.

„ С открита покана от превратаджиите и техните районни съдружници, целият централен район на Сахел може да попадне под въздействието на Русия посредством групата „ Вагнер “, чийто жесток тероризъм е изявен изцяло в Украйна “, съобщи тя.

Остава неразбираемо дали бойците на „ Вагнер “ са влезнали в страната, само че известният обвързван с „ Вагнер “ Telegram канал Grey Zone сподели, че към 1500 от неговите бойци неотдавна са били изпратени в Африка.

Не се прецизира къде на континента се твърди, че са били ситуирани.

Лидерът на групата Евгений Пригожин прикани хунтата „ да ни се обади “ в гласово известие, качено в Telegram.

„ Ние постоянно сме на страната на положителното, на страната на справедливостта и на страната на тези, които се борят за своя суверенитет и за правата на своя народ “, сподели той.

Бивша френска колония, Нигер претърпява вълна от антифренски и проруски настроения в страната с началото на преврата. Това е сходно на претърпяното от съседите Мали и Буркина Фасо, които се обърнаха към Москва след личните си преврати. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР