Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отложи за неопределено време

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отложи за неопределено време
Коментари Харесай

Блинкен отлага пътуването до Пекин заради китайския балон над САЩ


Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън отсрочи за неопределен срок плануваното пътешестване до Китай този уикенд, като публично лице цитира " нарушение на нашия суверенитет ", откакто за наблюдаване на огромна надморска височина беше засечен да лети над щата Монтана , написа " Радио свободна Азия ".

Високопоставен чиновник на Държавния департамент сподели в петък, че наличието на китайския балон във въздушното пространство на Съединени американски щати е " очевидно нарушаване на нашия суверенитет , както и на интернационалното право " и че затова " в този миг изискванията не са подобаващи за пътешестване на министър Блинкън до Китай. "

Служителят сподели пред кореспонденти на брифинг по телефона, че " нашата ясна оценка е, че при тези сегашни условия не би било градивно да посетим Пекин по това време ". Служителят приказва при изискване за анонимност според главните правила, избрани от Държавния департамент.

Блинкън е трябвало да замине в петък вечерта, сподели служителят. 
 Блинкън може да беседва със Си Дзинпин на посещаване в Китай
Блинкън може да беседва със Си Дзинпин на посещаване в Китай

Срещата би била един от поредицата скорошни сигнали от китайския водач за предпочитание да промени тона

" Това е отсрочване и секретарят възнамерява да пътува при първа подобаваща опция, когато изискванията разрешават ", сподели той, отказвайки да посочи какви ще бъдат тези условия. " Ще оценим и ще определим по кое време изискванията са подобаващи . "

В изказване по-рано в петък външното министерство на Китай призна, че балонът е от Китай, само че сподели, че той се е " отклонил надалеч от планувания курс " заради вятърни течения .

" Това е цивилен балон, употребен за проучвателен, основно метеорологични цели ", се споделя в известието. " Китайската страна съжалява за непреднамереното нахлуване във въздушното пространство на Съединени американски щати заради форсмажорни условия. Китайската страна ще продължи да комуникира с американската страна и вярно ще се оправи с тази непредвидена обстановка, породена от форсмажорни условия. "

Пентагонът заяви в четвъртък, че балонът е кръжал над Съединените щати от няколко дни .
 Китай разяснява балона над Съединени американски щати
Китай разяснява балона над Съединени американски щати

Пекин не удостоверява принадлежността му
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР