Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече действията на руските

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече действията на руските
Коментари Харесай

САЩ обвиниха Русия, че използва украинска АЕЦ за щит

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън назова дейностите на съветските сили наоколо до най-голямата атомна електроцентрала в Украйна " връх на безотговорността " и упрекна Москва, че употребява АЕЦ Запорожие като " нуклеарен щит " против нападенията на украинските сили, заяви Ройтерс.

През март Русия към този момент беше упрекната, че изстрелва снаряди в рискова непосредственост до централата, която беше завладяна от нейни сили през първите седмици на нашествието в Украйна.

Вашингтон е " надълбоко смутен ", че Москва наподобява употребява централата като военна база и стреля по украинските сили от места наоколо до нея, съобщи Блинкън нощес след договарянията за нуклеарното неразпространение в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк. " Разбира се, украинците не могат да отвръщат на стрелбата, с цел да не се случи ужасяващ случай с атомната централа ", добави той.

Действията на Русия минават оттатък потреблението на " човешки щит ", добави Блинкън, като ги дефинира като потребление до " нуклеарен щит ".

Украйна е получила немски ракетни системи

Украинският министър на защитата Олексий Резников разгласи в Туитър, че Киев е получил немски ракетни системи за залпов огън MARS II и благодари на Германия и персонално - на колежката си Кристине Ламбрехт, заяви ДПА.

Системата може да изстрелва ракети с друго деяние, в това число с джипиес ориентиране. Обхватът ѝ може да доближи над 100 км.

Това е третата система с огромен обсег, доставена на Запада от Украйна, отбелязва ДПА.

Украйна продължава да получава най-новите оръжия от Германия, някои от които са толкоз съвременни, че към момента не са включени в арсенала на Бундесвера, съобщи канцлерът Олаф Шолц това в изявление за вестник " The Globe and Mail ", оповестено в понеделник.

" Доставихме всички [оръжия], с които разполагахме: противотанкови и противовъздушни системи, мини, оръдия, тонове муниции и несмъртоносна помощ. Сега прекосяваме към по-сложни и скъпи системи. Самоходни гаубици, ракетни установки за залпов огън, противовъздушни системи, радиолокационни станции за битка с батареите. Някои от тези системи са толкоз нови, че са създадени в дребни количества, а някои от тях към момента не са доставени на немските въоръжени сили ", сподели канцлерът.

Според него " украинците се образоват на ново и по-сложно съоръжение на няколко места в Германия ".

Вашингтон ще даде на Украйна нова военна помощ на стойност 550 милиона $

Съединените щати оповестиха, че ще дават нова военна помощ на стойност 550 милиона $ на украинските сили, борещи се с съветската инвазия. В доставката ще бъдат включени и муниции за ракетни установки, които са с все по-голямо значение за водените боеве, заяви Франс прес.

Тази помощ " ще включва спомагателни муниции за ракетните системи " Хаймарс ", удостовери пред медии Джон Кърби, координатор по стратегическите връзки на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Според него с тази помощ, общата стойност на военната поддръжка, дадена за Украйна от встъпването в служба на президента Джо Байдън, възлиза на над осем милиарда $.

Прекалено рано е да се радваме за зърното, съобщи Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски предизвести нощес, че е " прекомерно рано " да се чества, откакто Украйна стартира да изнася още веднъж зърнена продукция от пристанище Одеса, заяви Франс прес.

" В момента е прекомерно рано да се вършат изводи и прогнози ", съобщи той във всекидневното си видеообръщение. " Да изчакаме да забележим по какъв начин ще работи съглашението и дали сигурността ще бъде обезпечена в действителност ".

Отплаването на първия транспортен съд от Одеса, с 26 000 тона царевица на борда, беше приветствано от интернационалната общественост.

" Пристанището работи още веднъж, износът беше възобновен, може да се каже, че това е първи положителен сигнал, че ще успеем да спрем международната хранителна рецесия ", добави Зеленски. Гарантирането на сигурността на доставките " е отговорност на нашите сътрудници, на първо място на Организация на обединените нации и Турция ", акцентира той.

Корабът с царевица от Украйна ще дойде вечерта в Истанбул

По-нататъшното превозване на селскостопански артикули от украинските пристанища ще се прави с кервани от кораби, ако пътуването на сухотоварния транспортен съд " Разони " с царевица на борда е сполучливо. Съставът на керваните ще бъде избран от Съвместния координационен център (СКЦ) в Истанбул, заяви във вторник турският вестник " Star ".

Според вестника към 15 кораба към този момент са в подготвеност за превозване до Одеса.

Първият транспортен съд с 26 тона царевица напуща пристанището на Одеса на 1 август. Корабът за сухи товари би трябвало да наближи Истанбул в средата на деня на 2 август. Според NTV корабът се движи постепенно, тъй че може да дойде на котвена стоянка покрай Босфора във вторник вечерта, и роверката може да бъде отсрочена за сряда. След инспекцията корабът ще премине през Босфора и Дарданелите и ще се насочи към крайбрежията на Ливан.

По данни на Организация на обединените нации към 5 милиона тона селскостопански артикули от Украйна могат да бъдат изнасяни месечно по безвредни морски коридори, а до края на годината - до 30 милиона тона.

Върховният съд на Русия разгласи украинския полк „ Азов “ за терористична организация

Върховният съд на Русия разгласи украинския националистически полк " Азов " за терористична организация и забрани активността му в Русия, заяви ТАСС.

При разгласяване на решението на съда, което удовлетворява административното искане на основния прокурор, съдията означи, че осъществяването му влиза в действие неотложно и „ признава украинското паравоенно поделение " Азов " за терористична организация “, чиято активност се не разрешава на територията на Руската федерация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР