Държавният производител ВМЗ сви наполовина продажбите си през 2018 г.,

...
Държавният производител ВМЗ сви наполовина продажбите си през 2018 г.,
Коментари Харесай

Износът на оръжие рязко спада през 2018 г.

Държавният производител ВМЗ сви на половина продажбите си през 2018 година, само че за 2019 година резултатите му се усъвършенстват

© Надежда Чипева Износът на оръжия от България е понижен доста през 2018 година В съпоставяне с миналата година размерът на доставките е намалял с повече от 37% и е достигнал 764.5 млн. евро. Това демонстрира годишният отчет на Междуведомствената комисия по експортен надзор към министъра на стопанската система, който беше утвърден от Народното събрание в петък.

Документът демонстрира, че най-голяма част от износа през 2018 година е бил предопределен за Саудитска Арабия, Индия, Афганистан, Съединени американски щати, Турция и Алжир. Комисията е издала 524 позволения за експорт и трансфер на артикули, свързани с защитата, на стойност малко над 1 милиарда евро.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Очаквано

Големият спад на износа не беше непредвиден. Понижението беше очевидно още във финансовите резултати на главните компании в бранша. Класацията на " Капитал " К100 сподели, че след рекордните резултати миналата година през 2018 година най-големите производители и търговци на оръжие регистрират спадове и въпреки че съвсем всички остават на облага, тя е доста по-малка. Сред производителите най-вече понижиха приходите на държавния сопотски цех ВМЗ, само че огромни частни компании като " Арсенал " и " Емко " също утежниха представянето си. Държавният търговец " Кинтекс " пък сви продажбите си с повече от една пета.

Свиване в Близкия изток

Най-голямата част от оръжейния експорт през 2018 година е била ориентирана за Близкия изток - 28% от целия размер или 213.6 млн. евро, демонстрира отчетът на Междуведомствената комисия. Досега обаче на този пазар се дължаха съвсем половината от продажбите на българско оръжие, а през 2017 година там са били доставени близо три пъти повече оръжия (616.9 млн. евро).

Огромен спад има в доставките за Ирак, която обичайно получава най-голяма част от българските оръжия – едвам 3.6 млн. евро. За съпоставяне, през 2017 година размерът на продажбите там беше над 144 млн. евро. Повече от половината от продажбите в Близкия изток през 2018 година са били в Саудитска Арабия – близо 155 млн. евро. Други съществени дестинации са Обединените арабски емирства и Египет.

По-големите пазари

Следващият максимален район за експорт на оръжие от България е Южна Азия (над 24% от общия обем), където са доставени оръжия на стойност 185.3 млн. евро. Основната част от него е било за Индия – за близо 119 млн. евро. Миналата пролет обаче българската прокуратура стартира следствие за забавени доставки и некачествена продукция за Индия, поради които държавният търговец " Кинтекс " е трябвало да заплати големи неустойки, само че по-късно не си е потърсил парите от производителите. През октомври изпълнителният шеф на сдружението Явор Стойков беше заменен с Иван Пенчев.

От другите страни в района на Южна Азия по-голям експорт е бил изработен към Афганистан - за към 66 млн. евро. В Северна Африка пък забележителна дестинация за българските оръжия остава Алжир, където са продадени артикули за 54.8 млн. евро.

Натовските страни

За Европейски Съюз страната е изнесла оръжия за 61.5 млн. евро, половината от които за Полша и Чехия. Традиционно мощен пазар остава Турция, където доставките се усилват с над една четвърт до 59 млн. евро през 2018 година Същият размер оръжие е бил изнесен и за Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР