Държавният поземлен фонд е инструмент за провеждане на държавна политика. Това

...
Държавният поземлен фонд е инструмент за провеждане на държавна политика. Това
Коментари Харесай

Иван Христанов: Искаме да научим кой е предложил идеята за продажба на държавна земя

Държавният аграрен фонд е инструмент за осъществяване на държавна политика. Това съобщи пред БНР Иван Христанов, водач на партия " Единение “, някогашен заместник-министър на земеделието.

Той изрази острата си реакция против възможността държавата да стартира да продава земи от Държавния аграрен фонд.

" Ние сме твърдо срещу земя от Държавния аграрен фонд да бъде продавана на който и да е, по всяко време и по какъвто и да е метод. Нямаме позитивна реакция към това подозрително дружество, което по чудноват метод виждаме заложено в прогнозите за 2025 година. 

Като партия имаме вяра, че има три стълба, на които се гради както нашата политическа философия, по този начин и България. Това са еднаквост, земя и суверенитет.

България има най-висока централизация на благосъстоятелност на земя в цяла Европа. Това значи, че малко хора управляват прекомерно доста земя и не разрешава да се развива междинното и дребното земеделие "

Той подчерта липсата на задоволително оранжерии у нас. 

" Това се случва, защото има проблем със собствеността на земята, с поливането, с топлината. Бях почнал да роботя, като заместител - министър, през Държавния аграрен фонд да оформим оранжерийни клъстери. Държавата да направи сондажите, да изкара геотермална сила, да обезпечи отоплението, пътната инфраструктура и поливането и да стартираме да даваме подготвена инфраструктура чартърен, с цел да се възроди оранжерийното градинарство и зарзаватчийство ", изясни Христанов.  

Искаме да научим от господин Василев и от господин Денков кой е основател на концепцията за продажба на държавна земя и какви са претекстовете зад нея, уточни Христанов. 

" Проверих всички документи. В Закона за бюджета в глава „ Земеделие “ има заложени спомагателни 340 млн. лв.. Намерих писмото на министъра, в което той без да заеме позиция, споделя: „ Ако желаете да ви осигурим тези 340 млн., ние би трябвало да продадем 700 хиляди декара, които сега се употребяват за оземляване на дребни и междинни стопани “, сподели той.

Започнах да звъня на сътрудници от Народното събрание, от министреството и от бранш " Земеделие ". Навсякъде чух един и същи отговор: " Зад това нещо стои едно държавно дружество ". 

Който купи тази земя, ще я купи на безценица – на 55% от пазарната й стойност, подчерта Иван Христанов.

Той счита също, че се прави завземане на земя посредством обезщетителни записи. 

" Сделки с обезщетителни записи през последните 10 години са правени напълно в интерес на огромни аграрни конгломерати. Тук се готви специфичен подарък ".

Христанов разяснява протичащото се на политическата сцена сега.

" Съдейки по фарса, който се разиграва последните дни, виждаме една извънредно несъответстваща позиция на господин Пеевски, който е галеникът на българската политическа система. Той си разрешава да споделя: „ Вие не се справяте добре “. Но ние не видяхме справяне от негова страна. Тази заран господин Лорер, явно изразявайки позицията на Политическа партия,  легитимира Пеевски. Той се бил трансформирал за положително. Това е извънредно разочароващо. Легитимират човек, който не е оставил и един позитивен отпечатък в своята политическа кариера. Нашият взор към бъдещето е, че ще продължи това завладяване на страната от Пеевски. Отново ще би трябвало да вървим на митинги ", предвижда той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР