Държавният глава Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на

...
Държавният глава Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на
Коментари Харесай

Президентът връчи третия мандат на ИТН - те го задържаха няколко секунди и го върнаха

Държавният глава Румен Радев връчи третия мандат за сформиране на държавно управление на парламентарната група на „ ИТН “. Точно в 11:00 ч. на " Дондуков " 2 пристигнаха ръководителят на парламентарната група (ПГ) на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, заместник-председателят на ПГ на Има Такъв Народ Ивайло Вълчев и секретарят на ПГ Станислав Балабанов. Те задържаха досието с мандата единствено няколко секунди и го върнаха назад на президента.

През миналите дни Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН " бяха безапелационни, че биха върнали мандата, в случай че го получат. Единствено от " Възраждане " показаха подготвеност да го осъществят, макар че самите те показаха, че не чакат поддръжка.

Следвайки процедурата в сряда президентът връчи втория мандат за сформиране на държавно управление на „ Продължаваме Промяната – Демократична България ”. Папката одобри препоръчаният за министър председател Николай Денков, който обаче я върна незабавно неизпълнена.

" За страдание, първият мандат беше провален, тъй като ГЕРБ-СДС не си съблюдаваха ангажимента. Ние предлагаме акад. Денков за министър председател с втория мандат, дадохме втора опция да поправят грешката си, само че за жалост предстоят избори. Давам официално досието с ясното схващане, че тя ще бъде върната ", съобщи Кирил Петков.

" Коалицията ГЕРБ–ДПС желае избори и това е резултатът от тяхното предпочитание. 4 пъти другият преговорен екип ставаше и напускаше залата, имаше ясни индикации, че договарянията не се водят всъщност. Оттук нататък за жалост българските жители още веднъж ще би трябвало да решат накъде да продължим “, сподели акад. Денков.

Президентът Румен Радев от своя страна съобщи, че ще следва Конституцията и процедурата. " Длъжен съм да направя всичко допустимо процесът по желание на длъжностен кабинет да не прерасне в конституционна рецесия. Но вие от своя страна направихте всичко допустимо пълномощията на президентската институция да бъдат мощно лимитирани освен във връзка с избора, състава и контрола върху служебния кабинет, само че и върху определянето на времевите параметри в процеса за установяване на идващите избори. И вие доста скоро ще разберете за какво, когато поканя  всички вас, политическите партии, на съвещания, да се вземе извънредно решение, по този начин, както е записано в член 99, алинея 5 на Конституцията ", сподели Радев при връчването на втория мандат.

„ Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха вследствие на това, което се инициира сега. Стесниха се опциите за длъжностен министър председател с оставката на зам.–омбудсмана. Елена Чернева – Маркова беше единствената фигура, която не беше близка с никоя политическа партия. Как по този начин внезапно тя реши да си подаде оставката. Аз същински се учудих, че вие в Народното събрание не реагирахте. Имало ли е напън и за какво не се инициира чуване? Не се изненадвайте, че внезапно нараства вероятността да получите политически длъжностен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша изгода “, предизвести ги още Радев.

Първият мандат, пък, беше връчен 18 март, а на идващия ден Мария Габриел върна изпълнена директория с имената на министрите. Въпреки това единодушие по тях по този начин и не беше реализирано. Габриел отдръпна декларираното от нея осъществяване на проучвателния мандат за образуване на държавно управление в понеделник. На 25 март Народното събрание гласоподава завършек на първия мандат на Мария Габриел за съставяне на държавно управление. Депутатите одобриха отхвърли ѝ да бъде министър председател, откакто ръководителят на Народно събрание Росен Желязков свика изключително съвещание на Народното събрание.

До завъртането на рулетката с мандатите се стигна след неуспеха на договарянията сред сътрудниците в сглобката ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Те не съумяха да се схванат за изискванията на ротацията и тя по този начин и не се състоя.

Какво следва оттук насетне? Според Конституцията, в случай че не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период. За длъжностен министър-председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

Вчера стана ясно, че заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка. Омбудсманът Диана Ковачева също няма да може да извърши конституционното обвързване, даже и да бъде поканена, тъй като през януари някогашната министърка на правораздаването от първия кабинет на ГЕРБ и публичен бранител беше определена след конкурс за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Изводът е, че при очертаващия се все по-ясно следващ длъжностен кабинет президентът Румен Радев ще може да избира длъжностен министър-председател не от 10, а от 8 души.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР