Държавният глава Румен Радев наложи вето на последните промени в

...
Държавният глава Румен Радев наложи вето на последните промени в
Коментари Харесай

Президентът наложи вето на последните промени в Закона за съдебната власт

Държавният глава Румен Радев наложи несъгласие на последните промени в Закона за правосъдната власт, гласувани дефинитивно от Народното събрание на 21 юли, оповестиха от президентството.

Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за правосъдната власт

С тези промени се прецизира методът за асортимент на съдията, който да извършва функционалностите на прокурор за следствие на закононарушения на основния прокурор. Създава се лист от съдии, изразили предпочитание да бъдат прокурори, които да проверяват  обвинител №1 . Постановява се и спомагателен 6-месечен период за избор на нов състав на Висшия правосъден съвет.

В претекстовете си президентът акцентира, че този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система и това има директно отношение към битката против беззаконието и безнаказаността.

В средата на месеца президентът върна законопроекта в Народното събрание

„ Внасяйки основни промени в преди малко признатия механизъм за установяване на специфичен прокурор, той е признат в ущърб на правилата на предвидимост и непоклатимост на нормотворческия развой. Законовата наредба на нов период за избор на членове на Висшия правосъден съвет накърнява правилото на мандатност като базисно предписание за конституирането и действието на органите на обществената власт “, акцентира Радев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР