Държавният глава Румен Радев е в гръцкия град Делфи, където

...
Държавният глава Румен Радев е в гръцкия град Делфи, където
Коментари Харесай

Голям успех на Радев в Гърция. Предстоят важни срещи

Държавният глава Румен Радев е в гръцкия град Делфи, където взе участие в осмия Делфийски стопански конгрес.

Събитието събира държавни и държавни ръководители, представители на бизнеса и неправителствения бранш, които разискват методите към устойчивото развиване и конкурентоспособността, както и енергийната сигурност в Европа.
-->
Вчера Радев глава направи изявление на форума. Днес се планува той да организира двустранни срещи в границите на събитието.

Енергийната сигурност в Европа е една от тематиките, обсъждани на Делфийския стопански конгрес.

" Ние сме в действителност страната, която образува енергийната тактика на района ", разяснява през вчерашния ден пред публицисти президентът.

Той напомни, че сега страната ни получава природен газ от Азербайджан по газовата връзка с Гърция, има достъп до шест терминала в Средиземно море, както и до газопреносните системи на Гърция и Турция.

Тази седмица в София беше подписан и меморандум по инициирания от страната ни план „ Пръстен на солидарността “. Документът за съдействие сред газопреносните системи на България, Румъния, Словакия, Унгария и държавната петролна компания на Азербайджан ще обезпечи нов маршрут за доставка на азерски природен газ до Европа.

България се потвърди като център за енергийната политика на Балканите и в Източна Европа, акцентира Радев.

" Всички оферират по какъв начин да се включат в нашите начинания. Ние обърнахме посоката на отношението към България. Ние бяхме просто една пасивна територия, през която преминаваше съветски газ. Сега сега ние държим самодейността, ние предлагаме концепциите, предлагаме метода, по който да се осъществят. Търсят ни както от юг, по този начин и от север, тъй като тези всички потоци се пресичат през нас. "

В рамките на присъединяване си в Делфийския стопански конгрес президентът открои дейностите на България и Гърция за развиване на коридорите за транспорт на електрическа енергия и транспортните връзки сред Егейско и Черно море, част които е идното сключване на меморандум за развиването на транспортната връзка сред пристанищата на Варна и Кавала, което ще увеличи сигурността на доставките за района.

Държавният глава още веднъж подсети, че устойчивото развиване на Югоизточна Европа зависи от сигурността и надеждността на енергийните доставки. Важно значение ще имат построяването на петролопровода от Александруполис до Бургас, както и плана за петролопровод с финансовата поддръжка на НАТО, който да свърже Гърция, България и Румъния.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР