Държавният глава Румен Радев декларира, че дейността му като президент

...
Държавният глава Румен Радев декларира, че дейността му като президент
Коментари Харесай

Радев: Парламентарната република атрофира

Държавният глава Румен Радев заявява, че активността му като президент през идната година ще бъде отдадена на запазване на демократичните права на българите. Това сподели той на конференция с вицепрезидента Илияна Йотова във връзка на миналата първа година от встъпването им в служба, съобщи " Дарик радио ".

За първата година обнародвах 86 закона, като на пет постанових несъгласие, сподели президентът и добави, че е упражнил това право в полза на българските жители, воден от убеждението, че въпросните закони ощетяват и не подсигуряват правата на хората.

" Парламентарната република атрофира ", счита Радев. „ Парламентът се трансформира в нотариат, който официализира решенията на държавното управление. Доверието към Народното събрание е сериозно ниско ", добави той.

Президентът съобщи изрично, че няма война сред институциите, само че изясни, че има избрани ценностни разминавания. " С Народното събрание работим в границите на законите. С премиера Борисов показахме, че можем да работим дружно и то дейно. Не одобрявам българският министър председател и немски канцлер да оповестяват покана към непознат държавен глава, а българският президент да го научава от медиите ", съобщи Радев.

Президентът сподели, че би трябвало да си отговорим на въпроса има ли корупция в България. " Очевидно има. Трябва да си отговорим на въпроса по какъв начин се противопоставяме на тази корупция. За мен вотът на съмнение е част от напъните, които поставя обществото за оправянето с корупцията. Оценявам всяко едно изпитание в тази тенденция ", сподели той.

Радев означи, че със соцлидерката Корнелия Нинова се вижда толкоз постоянно, колкото и с премиера, колкото и с ръководителя на Народното събрание.

Държавният глава съобщи, че през миналите месеци праволинейно се е ръководел от правилата, че българската външна политика би трябвало да се образува у нас и да се отстоява на открито, а не противоположното. Според него в годината, когато се означаваме 140 години от освобождението, би трябвало да се извадят българо-руските връзки от ледената ера, в които са заварени от него.

Президентът е безапелационен, че би трябвало да отстояваме демократичните си права. Той уточни, че ще упорства за бистрота на благосъстоятелност, управнически решения и харчене на обществени средства, ще подтиква публичния спор за свободата на словото. " Ще работя за промяна в правосъдната промяна и антикорупционното законодателство. Въвеждането на електронното ръководство е без конкуренция и не може да бъде отлагано повече. Децентрализацията на общините е значима стъпка ", съобщи президентът.

Нямам желание да сътворявам собствен политически план, съобщи в отговор на журналистически въпрос президентът Румен Радев, представен от " Епицентър.бг ". Той обаче не скри, че от президентската институция непрестанно се лишават пълномощия за сметка на изпълнителната власт. Според него по този начин се нарушава салдото сред управляващите, заложен в конституцията. Къде е квотата на президента в новия орган, който ще се бори с корупцията, попита президентът.

Истанбулската спогодба взривява обществото, уточни още президентът. И прикани Народното събрание да прояви разсъдък, да се организира социална полемика по тематиката.

Не е моментът да ратифицираме Истанбулската спогодба, счита Румен Радев. Той прикани държавното управление и Народното събрание да си запретнат ръкавите и да си напишат домашното по друга тематика, като демографската рецесия. Изчезваме като нация, би камбаната Радев.

Запитан ще наложи ли несъгласие, в случай че конвенцията бъде утвърдена, президентът сподели: " Вярвам в разсъдъка на българския парламент! "

" За мен вотът на съмнение е част от напъните, които поставя обществото, с цел да се оправи с корупцията. Категорично желая да кажа, че няма война сред институциите. Работя и с Народното събрание, и с премиера. Не примемм обаче български министър председател и немски канцлер да афишират, че ще се организира среща с непознат държавен глава. Това е неприемливо. Не го одобрявам за засегнатост към мен, а за засегнатост към Конституцията ", безапелационен беше президентът.

" С госпожа Корнелия Нинова се виждам толкоз постоянно, колкото с премиера Бойко Борисов и ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Аз имам позиция. Не виждам нищо ловшо в това, че тази позиция от време на време съответствува с позицията на Българска социалистическа партия. Тази партия издигна кандидатурата ми.

Президентът не дължи пояснения на държавното управление, в случай че не харесва политиката. Времето, когато президентът беше безразличен наблюдаващ на дейностите на държавното управление, отмина. Ясно заявих, че би трябвало да подобрим връзките си с Турция. С тях постоянно сме имали чудесни връзки. Трябва обаче да сме наясно, че Турция опита да се намеси в изборния развой. Турция пробва да се меси и в работата на Главното мюфтийство. Трябва да сложим тези въпроси на масата намерено. Само тогава ще можем да водим естествени диалози с Турция. Аз очаквам Бойко Борисов да сложи въпроси, само че към този момент не го е направил. Избор на премиера е да работи най-вече във външнополитически проект по отрано на третия си мандат. Аз го поддържам. Нямаме проблем. Всички би трябвало да обединим напъните си.

Началникът на НСО не е подавал оставка. С тази работа също имаше кавги. Президентът може единствено да назначава шеф на НСО, утвърден от Министерски съвет. Дейността на НСО се управлява от парламентарна комисия. Реално началникът на НСО няма директен началник. В последните години се лишават пълномощия на президента. Това не е добре за българската народна власт. Концентрира се прекомерна власт в ръцете на държавното управление, а най-хубавото при демокрацията е салдото във управляващите.

Нямам никакви планове да сътворявам независима политическа партия. Това съм го оповестил от дълго време ", безапелационен беше Радев. " Аз не съм се конфронтирал по тематиката за изтребителите. Тази тематика беше употребена, с цел да има непрекъснати нападки против президентската институция.

Аз постоянно съм бил за почтеност и бистрота при закупуването на нови изтребители. Няма ерес в президентската власт по тематиката за Истанбулската спогодба. Аз също съм за спор по тематиката. Факт е, че в България има принуждение над жена и деца. Факт е обаче, че тази спогодба провокира разногласия в обществото. Аз съм на мнение, че не е в този момент момента да се ратифицира тази спогодба. Има надалеч по-болни проблеми. Не би трябвало с тази спогодба да се отвлича вниманието от сериозните проблеми. Да, тя е значима, само че без работещи закони - конвенцията няма да промени нищо. Управляващите би трябвало да запретнат ръкави и да си напишат домашното. Не би трябвало да се бърза. Надявам се, че този път българският парламент ще прояви разсъдък и няма да провокира раздори в обществото, като ратифицира Истанбулската спогодба ", съобщи президентът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР