Държавният глава на Република Северна Македония Стево Пендаровски предлага въвеждане

...
Държавният глава на Република Северна Македония Стево Пендаровски предлага въвеждане
Коментари Харесай

Николай Овчаров излови македонците, обърна се към властта: Бъдете строги! Провокациите не са случайни

Държавният глава на Република Северна Македония Стево Пендаровски предлага въвеждане на възбрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български политици поради дейностите, които подхващат против Скопие. Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица. На този декор – посланикът ни в Скопие ще остане в България.

Викането на дипломат за консултация е стъпката преди той да бъде отзован – това е дипломатически ход, предизвестие. Оставането му у нас може да бъде признато като самобитно отзоваване от РСМ. Това е добър ход. Откакто се одобри френското предложение, в западната ни съседка има единствено и само провокации. Това съобщи пред телевизия България он ер проф. Николай Овчаров от Национален кръг „ За Македония “.

По думите му половин година след подписването на френското предложение липсват действителни дейности по отношение на клаузите по него, измежду които вписването на българите в Конституцията и измененията в учебниците.

Той прикани политическият хайлайф на страната да бъде по-твърд в позициите си към провокациите на РСМ.

„ Предложеният от Пендаровски забранителен лист ще утежни връзките сред страните ни. Доколкото разбрах, македонското държавно управление е отхвърлило концепцията. Няма смисъл и ние да вършим сходен лист “, акцентира гостът.

Овчаров е на мнение, че от РСМ сами отсрочват приемането си в Европейския съюз, защото не са създали нито една стъпка в тази посока.

„ Накрая ще се окаже, че тя е троянският кон на Русия. Имаше налудничави обвинявания, че нашият евродепутат и другите лица от забранителния лист са били под съветско давление. Крадецът вика – дръжте крадеца. Идеята е посредством РСМ да бъдат разединени силите на Европейски Съюз на Балканите “, означи той.

Историкът счита, че провокациите от страна на РСМ не са инцидентни – „ позицията на Пендаровски подтиква хора като нарушителя от Охрид “.

„ Песимист съм, че българо-македонските връзки имат бъдеще. Омразата към България е вкоренена в продължение на няколко генерации. Очаквам провокации по време на честванията на Гоце Делчев през февруари “, безапелационен бе Овчаров.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР