Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

...
Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев
Коментари Харесай

Румен Радев: Необходими са аварийни мерки за привличане и задържане на хора с качества в Българската армия

Държавният глава и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев взе участие в тържествената гала по случай връчването на дипломите на слушателите от випуск " Васил Левски " - 2023 на Военна академия " Георги Стойков Раковски “. На церемонията участваха още министърът на защитата Тодор Тагарев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на РСМ у нас Н. Пр. Агнеза Поповска.

Дипломи и назначения на длъжности получиха 10 офицери от магистърска компетентност " Стратегическо управление на защитата и въоръжените сили " на факултет " Национална сигурност и защита ", както и 23-ма офицери от другите специализации на магистърска компетентност " Организация и ръководство на военни формирования на оперативно равнище " и от професионално направление " Военно дело " на факултет " Командно-щабен ". Сред завършващите бяха и петима военнослужещи от Република Северна Македония.

Президентът Румен Радев връчи дипломите на първенците на випуска, като в края на словото си поздрави випускниците от РСМ и акцентира, че в днешния ден, те освен получават дипломите си в България, само че и занапред ще играят роля за подобряването на добросъседските връзки.

" За мен е същинско наслаждение да ви поздравявам с вашето дипломиране - венецът на вашите старания и непримиримост по време на интензивното образование в академията. Като ученик на Военната академия мога да доловя вашето неспокойствие, упоритости и упования. От опита ми в българската войска мога да споделя, че триумфът ще бъде с тези от вас, които осъзнават действителностите, както и дилемите, които би трябвало да изпълнят, в каква среда ще търсят решението им и какви цели си слагат ", обърна се Радев към слушателите от випуск " Васил Левски " - 2023 на Военна академия " Георги Стойков Раковски ".

Отстояването на националните и групови ползи ще изискват от ден на ден сила ", обърна се президентът Радев към приключилите. " Сигурен съм, че следите войната и със своите преподаватели я анализирате - инфраструктурата, логистика, инженерните уреди, системите за навигация и от Космоса, обвързването им за реализиране на предимство на бойното поле, способността за бързо намиране на ефикасни и евтини решения. Дрон за 10 хиляди унищожава танк за 10 милиона. Основният фактор е индивидът, оборудването му, подготовката за неговото оцеляване. Това са единствено част от провокациите, пред които сте изправени. Необходими са спешни ограничения за привличане на хора с качества, ефикасни обществени стратегии за тяхното задържане. Модернизацията визира всички сериозни звена от националната сигурност, " съобщи президентът.

И министърът на защитата Тодор Тагарев поздрави дипломантите.

" Основен приоритет на постоянното държавно управление е укрепването на отбранителните качества на страната ", съобщи той. Министърът уточни, че държавното управление е съумяло да резервира и дори леко да увеличи нивата на финансиране в защитата, като даде за образец повишението на заплатите в границите на признатия бюджет за 2023 г. 

" Работим по план за капиталова стратегия, която ще подсигурява цялостно сходство с новите съюзни проекти за защитата ", сподели Тагарев и акцентира на обстоятелството, че би трябвало да бъдат регистрирани уроците от войната, която се води покрай нашите граници: " Руската федерация е избрана като най-значителна и директна опасност за сигурността на Алианса, мира и стабилността в евроатлантическия район, а тероризмът, във всички негови форми и проявления, е най-пряката асиметрична опасност ", разяснява министърът.

" Ключово значение за сигурността и стабилността има поддръжката за Украйна. Тази поддръжка е честен императив. Всички разбираме, че Украйна е жертва на непредизвикана експанзия ", съобщи Тодор Тагарев.

По традиция церемонията стартира с посрещане на националния байрак, химна на Република България и химна на Сухопътните войски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР