Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

...
Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев
Коментари Харесай

Президентът прие гвардейците и поздрави будителите

Държавният глава и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев одобри почетния строй на Националната гвардейска част на площада пред Президентството по случай Деня на националните будители - през днешния ден.

Там се състоя обичайна гала по издигане на националния байрак пред постройката на президентската институция. Президентът мина пред почетния строй гвардейци, а представители на служебния кабинет, кметът на София Йорданка Фандъкова и ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов по протокол участваха на площада. Прозвуча и химнът на Република България, след което церемонията мина в Гербовата зала на " Дондуков " 2, където Радев насочи одобрение.

В словото си президентът сподели, че през днешния ден се означават 100 години от първото честване на Деня на националните будители, предписан от Стоян Марчевски и обнародван от Министерски съвет.

" Левски, Михайловски, Стоянов - всички те са обединени от будителството. Това са учителите, които будят мозъците и душите на българите. А българската просвета - това е будителството ", сподели Радев.

" Будителите си отиват без време, почитаме ги посмъртно, желае ми се да ги почитаме преживе ", разяснява президентът.

В умозаключение той насочи признателност към учителите, мъже, дами и означи, че това е чист и свят празник, а откак е президент за първи път е дружно в Гербовата зала с представители на държавното управление, " което е знак, че работят дружно ".

По-късно президентът се включи в Тържественото заседание на Българската академия на науките по случай празника. Академичното честване бе отдадено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на " История славянобългарска " и е кулминационна точка на националните празнувания на двете значими годишнини, които се организират под патронажа на президента Румен Радев.

В постройката на Българска академия на науките президентът прегледа и изложени преписи на " История славянобългарска ", част от Научния списък на Академията. " Знанието и науката са във възхода на нашата нация ", сподели пред учените президентът. Министърът на нововъведенията Александър Пулев заяви пред събралите се, че държавното управление е одобрило и отваря нова европейска стратегия за научни проучвания, особено за Българска академия на науките - на стойност 2 милиарда лева Повече вложения, освен в съоръжение, а в младите ни учени, прикани от своя страна Радев.

В Деня на националните будители Румен Радев отхвърли " мнения по злободневните политически тематики ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР