Държавният газов оператор Булгартрансгаз съобщи, че е спрял преноса на

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз съобщи, че е спрял преноса на
Коментари Харесай

Авария спря преноса на газ от България към Сърбия и Унгария

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " заяви, че е спрял преноса на природен газ за Сърбия и Унгария рано в понеделник след повреда, обвързвана с газопреносната мрежа, близо до село Ветрино.

Инцидентът е съобщен в 3 часа сутринта локално време. Стигнало се е до спиране на газовите потоци и към Румъния, само че те са били частично възобновени след 8 сутринта локално време.

" Булгартрансгаз " съобщи, че са нанесени единствено материални щети и екипи към този момент са на място, с цел да създадат ремонт на тръбопровода.

" На 1 ноември, в 3 часа сутринта е зародила спешна обстановка по газопреносната мрежа на „ Булгартрансгаз “ ЕАД в региона на село Ветрино. Разкъсан е сектор от остарелия газопровод за транспорт на природен газ за Румъния, като доставките за България са обезпечени. От 3.15 часа автоматизирано е спрян преносът на природен газ за Румъния, а от 7 часа сутринта са прекратени доставките по направлението Сърбия-Унгария. След 8 часа е възобновен отчасти преносът за Румъния. Аварийните групи на сдружението са на място, като в най-кратки периоди нарушеният сектор на газопровода ще бъде сменен. Изпълнителният шеф на „ Булгартрангсаз “ ЕАД господин Владимир Малинов пътува за  мястото на случая. Щетите са материални за сдружението, няма потърпевши в региона на повредата и не са нанесени материални вреди на трети лица ", гласи формалното мнение на държавната компания.

Предполага се, че е наранена част от " Балкански поток ", който работи на на 100% от 1 октомври. Тогава съветският колос " Газпром " стартира да доставя Унгария с газ през трасето, минаващо през България и Сърбия.  

Сърбия приключи полагането на към 400 км тръби от " Турски поток " през декември 2019 година. Дългото 474 км продължение на " Турски поток " през България бе построено за 448 дни, газ по него потече от 1 януари 2021 година. Търгът бе извоюван от саудитската компания " Аркад ", а цената на поръчката бе за над 2.2. милиарда лв. без Данък добавена стойност. С аргумента " да се избегне закъснение на строителството поради пандемията "   " Аркад " включи като подизпълнители три съветски, три италиански, сръбска, турска и беларуска компания.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР