Държавният департамент вписва в списъка си на чуждестранни терористи подкрепяната

...
Държавният департамент вписва в списъка си на чуждестранни терористи подкрепяната
Коментари Харесай

САЩ санкционираха иракските бойци, дали повод за убийството на Солеймани

Държавният департамент вписва в листата си на задгранични терористи подкрепяната от Иран иракска шиитска формация " Катаиб хизбула " и нейния водач Ахмад ал Хамдауи, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Съобщението направи на брифинг за публицисти във Вашингтон координаторът на външнополитическото ведомство на Съединени американски щати по въпросите за битката с тероризма Нейтан Сейлс. В публикуваното по-късно известие от пресслужбата на Държавния департамент се споделя, че взетото решение има за цел " да лиши Ал Хамдауи от запаси за обмисляне и осъществяване на терористични офанзиви ".

Групировката " Катаиб хизбула " бе обвързвана с убийството на американски граждански чиновник във военна база в Ирак през декември. Това ликвидиране бе употребявано от Белия дом като предлог за въздушната офанзива на багдадското интернационално летище на 3 януари, при която бе погубен най-високопоставеният ирански военачалник Касем Солеймани, командващ на спецсилите " Ал Кудс " на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война. С него бе погубен и водачът на " Катаиб хизбула " Абу Махди ал Мухандис.

Това внезапно ускори борбата сред войските на Съединени американски щати в Ирак и локалните шиитски формирования, както и сред Съединени американски щати и Иран. Попадането в санкционния лист значи заледяване на активите в Съединени американски щати и възбрана на американски жители и компании да вършат бизнес с фигуриращите в листата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР