Държавният департамент на САЩ съобщи, че е призовал Ербил и

...
Държавният департамент на САЩ съобщи, че е призовал Ербил и
Коментари Харесай

САЩ: Идеята на Абади за забрана на полетите до Кюрдистан не е конструктивен ход

Държавният департамент на Съединени американски щати заяви, че е призовал Ербил и Багдад “конструктивно да се включат ” в разговора, след извършения в Кюрдистан референдум за самостоятелност. Американското външно ведомство също така е на мнение, че вероятната възбрана за полетите до Кюрдистан, декларирана във вторник от иракския министър-председател, не е стъпка в позитивна посока.

Министър-председателят на Ирак Хейдар ал Абади съобщи това решение по време на седмичната си конференция след съвещание на държавното управление. Ако Ербил не извърши настояването на Багдад да му съобщи ръководството на летищата на Ербил и Сюлеймания в границите на три дни, то тези летища ще бъдат затворени, сподели министър-председателят.

Съединени американски щати считат гласуването за самостоятелност, извършено в Кюрдистан на 25 септември за “едностранен акт ” и са надълбоко разочаровани, че референдумът е извършен, макар съпротивата от страна на Съединени американски щати и други страни, гласи формалната позиция на външното министерство на администрацията на Тръмп. Иракското и кюрдското държавно управление обаче са “приятелски ”, и Съединени американски щати е в положителни връзки и с двете.

В отговор на въпрос за възбраните на полетите, говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт сподели, че те предлагат градивно продължение на разговора сред двете страни, а възможната възбрана на полетите не е крачка в тази посока. “Разбира се, знам за това мнение. Знаем за това, и едно от нещата, за които ще работим е, да призовем страните градивно да вземат участие [в преговорите]. Ако се наложи такава възбрана, тя няма да бъде образец за градивно присъединяване. Искаме двете страни да се срещнат, да поговорят и да се движат напред, само че да вършат това градивно ”, споделя Науърт.

Според изказване на държавния секретар Рекс Тилърсън, “през последните дни ” той е провел телефонни диалози с иракския министър-председател и с президента на Кюрдистан Масуд Барзани.
Науърт акцентира в умозаключение, че Съединени американски щати поддържат обединен федерален и либерален Ирак.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР