Държавният департамент на САЩ разкритикува Турция по отношение на религиозните

...
Държавният департамент на САЩ разкритикува Турция по отношение на религиозните
Коментари Харесай

САЩ разкритикуваха Турция за натиск върху Константинополската патриаршия

Държавният департамент на Съединени американски щати разкритикува Турция във връзка с религиозните свободи, акцентирайки напън върху Константинополската патриаршия и рестриктивните мерки върху правата на немюсюлманските религиозни малцинства в страната в новия си отчет за 2020 година, написа електронното издание на вестник Kathimerini.

В отчета се споделя, че турското държавно управление „ продължава да лимитира напъните на малцинствените религиозни групи да образоват духовенството си “, а гръцката православна семинария Халки остава затворена, до момента в който „ продължава да не признава Вселенския патриарх Вартоломей I за водач на почти 300 милиона православни християни, в сходство с позицията на държавното управление, че няма законово обвързване то да го направи “.

Позицията на държавното управление остава, че представителят на фанариотите е единствено религиозният лидер на гръцкото православно малцинство в страната. Правителството продължи да позволява единствено на турските жители да гласоподават в Светия синод на Вселенската патриаршия или да бъдат определени за патриарх.

„ Правителството не признава управлението или административните структури на немюсюлманските малцинства, като Арменската апостолическа патриаршия в Истанбул, константинополският патриархат в Истанбул и основният рабинат, като юридически лица, оставяйки ги в положение да не могат да купуват или имат благосъстоятелност или да предявяват цивилен искове в съда “, продължава отчетът.

В документа също по този начин се отбелязва, че висши американски чиновници, в това число държавният секретар, приканват турското държавно управление да позволи отварянето на православната семинария в Халки за образование на членове на духовенството от всички общности в страната. През юни към Анкара бе насочен апел да резервира катедралата Света София като музей.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР