Държавният дълг в целия Европейски съюз и в частност в

...
Държавният дълг в целия Европейски съюз и в частност в
Коментари Харесай

Евростат отчита намаляване на държавния дълг в ЕС и в България през третото тримесечие на 2017 година

Държавният дълг в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се намали като % от Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на предходната година, демонстрират данни на Евростат. Нивото на държавния дълг в България също бележи намаляване както по отношение на второто тримесечие, по този начин и на годишна база (спрямо третото тримесечие на 2016-а година) и остава измежду най-ниските в Европейски Съюз, отбелязва европейската статистика.

В края на третото на 2017-а година дългът на всички 28-те членки на Европейски Съюз се намали до 82,5% от Брутният вътрешен продукт на района по отношение на 83,3% през предходните три месеца и под 82,9% преди година (през третото тримесечие на 2016-а).

От своя страна държавният дълг в еврозоната се сви за същия интервал до 88,1% от Брутният вътрешен продукт от 89,0% през интервала април - юни 2017-а и по отношение на равнище на дълга от 89,7% от Брутният вътрешен продукт преди година.

Според Евростат през третото тримесечие на 2017-а година най-ниско равнище на държавния дълг като % от Брутният вътрешен продукт е регистриран в Естония (8,9%), следвана от Люксембург (23,4%) и България (25,6%), до момента в който най-високи равнища на дълга са регистрирани в Гърция (177,4% от БВП), Италия (134,1%) и Португалия (130,8%).

Спрямо второто тримесечие на предходната година три страни - членки на Европейски Съюз записват покачване на техния държавен дълг в края на третото тримесечие, до момента в който при 23 членки на съюза има понижаване на дълга като % от Брутният вътрешен продукт, а в Люксембург има стабилизация на държавния дълг. Най-солиден спад на дълга на тримесечна база беше регистриран в Чешката република (понижение с 4,3 процентни пункта), Кипър (с 2,9 пункта), Литва (с 2,3 пункта ) и България (с 2,1%), до момента в който най-солидно увеличение на държавния дълг беше записано в Гърция (повишение с 1,3 процентни пункта) и Белгия (с 0,9 пункта).

На годишна база (спрямо третото тримесечие на 2016-а година) най-солидно покачване на отношението дълг към Брутният вътрешен продукт е регистрирано в Италия (повишение с 2,0%), Люксембург (с 1,7%) и Франция (с 1,0%), а най-солиден спад е регистриран в Кипър (понижение със 7,4 процентни пункта), Холандия (с 4,5%), Малта (с 4,4%) и Германия (с 4,1%).

Данните на Евростат демонстрират, че държавният дълг на България се е намалил през интервала юли - септември 2017-а година до 25,6% от Брутният вътрешен продукт, достигайки 25,021 милиарда български лв. по отношение на 27,7% през второто тримесечие (26,662 милиарда лева) и по отношение на 28,5% от Брутният вътрешен продукт година по-рано (26,307 милиарда лева).

По този индикатор нашата страна продължава да бъде измежду трите страни от Европейски Съюз с най-ниско равнище на дълга в процентно отношение, изпреварена само от Естония и Люксембург. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР