Държавните фирми в системата на Министерството на земеделието са функционирали

...
Държавните фирми в системата на Министерството на земеделието са функционирали
Коментари Харесай

Ликвидацията на държавни земеделски фирми отнема до 23 г., установи одит

Държавните компании в системата на Министерството на земеделието са функционирали без заложени бизнеспланове и цели, които да реализират, а в някои от изпадналите в разпродажба процесът е продължавал години наред, при което и техните разноски са продължавали да порастват. Това демонстрират някои от изводите в одит на Сметната палата, с който " Дневник " разполага. Той е част от годишната одитна стратегия на институцията и обгръща интервала 2018-2019 година Одитирана е активността на държавните предприятия, основани по Закона за горите, на шуменското " Кабиюк ", на 25 еднолични търговски сдружения, 1, в което страната е мажоритарен акционер и 19, в които е миноритарен.

В проверявания интервал за 13 от едноличните търговски сдружения е намерено произвеждане по разпродажба, а 3 са оповестени в неплатежоспособност.

Ликвидация до безкрайност

Одиторите са открили, че комерсиалните сдружения в интервала 2018-2019 година работят без министърът на земеделието да e утвърдил техните бизнес стратегии и без да имат сложени цели. Това е " в противоречие с правната рамка и договорите за възлагане на ръководството на сдруженията ", се показва в одита.

През двете проверявани години Сметната палата открива, че от 52 сдружения към 30 са в процедура по разпродажба или неплатежоспособност. А също така тези процедури не престават сред 14 и 23 години.

При дейностите по разпродажба са открити случаи на назначение и освобождение на ликвидатори, при които дейностите на министъра на земеделието не са в сходство с нормите, демонстрира одитът. Той е открил, че са назначавани ликвидатори в сдружение, оповестено в несъстоятелност; не са определяни периоди за довеждане докрай на ликвидацията. Последното е причина някои хора години наред да са работели ликвидатори, други пък са били освобождавани в от това си качество без да са спазени клаузите за преустановяване на контракта.

В същото време в 4 от проверяваните сдружения въобще не са назначени ликвидатори, макар че са били в произвеждане по разпродажба.

Причината за тези разтеглени периоди, при което е допустимо някой цяло десетилетие да получава заплата, с цел да е ликвидатор, е, че няма надзор върху активността на ликвидатора. А в заповедите, с които стартират процедурите по разпродажба не се показва период - нито прецизен, нито подобен, в който би трябвало да приключат.

В обсъждания интервал към момента не е работил признатият по-късно Закона за обществените предприятия, поради което и никой не е претендирал от държавните компании да има бизнес стратегии със заложени цели. в същото време одитите на Сметната палата нямат непосредствени последици, защото институцията няма право да постанова наказания, а единствено да даде рекомендации на одитираните и да разчита, че Народното събрание може да вземе ограничения, в случай че отрасловият министър не направи нищо.

Дейност, оставена на самотек

Повече от две години след обещано единодушие от Агенцията за приватизация за превръщане на две сдружения в разпродажба, посредством вливане в настоящо сдружение от системата на земеделското министерство не са подхванати дейности по започване на това преобразуването или други за привършване на ликвидацията. Във Вътрешните правила на дирекцията " Търговски сдружения и държавни предприятия " в Министерството на земеделието, настоящи към края на 2019 година, както и одобрените през август 2020 година, липсва подробен правилник за процедурите по разпродажба, в това число и за това по какъв начин да се упражнява мониторинг върху активността на ликвидаторите, продължава да няма условия и критерии за установяване и продължение периода за довеждане докрай на ликвидацията, правилник за определяне на аргументите и събитията при неспазване на този период и довели до неговото продължение.
При откриването на състезания за даване на стопанисването и използването на дивеча в съответните сдружения са открити разнообразни нередности: съставът на оценителната комисия е разгласен в деня преди да се отворят офертите, в други класирането не е било в законовия период от 14 дни, а някои контракти за стопанисване за подписани след приключването на едномесечния законов период за това.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР