Държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория не отговаря

...
Държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория не отговаря
Коментари Харесай

Държавата вече втора година не решава острия недостиг на кадри в психиатрия в Церова кория

Държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория не дава отговор на психиатричните стандарти. 12-часовите смени за 100-те пациенти се поемат от един доктор, една здравна сестра и един санитар, а по разпоредбите за добра здравна процедура за този вид лечебни заведения би трябвало да са най-малко двойно повече. Болницата е в обаян кръг, тъй като за неналичието на задоволително фрагменти има наложително за осъществяване наставление от Инспектората на Министерството на здравеопазването, в чиито пълномощия е да разпише и одобри щатното разписание. Това не е направено към този момент втора година.

70 медици и административен личен състав работят в държавната психиатрична болница във великотърновското село Церова кория.

По психиатричните стандарти грижата за 100-е пациенти с тежки психози би трябвало да се извършва от най-малко 96 души личен състав, а там работят 70. Недостигът от една трета от фрагменти слага оцеляването на болничното заведение под въпрос, сподели за „ Преди всички “ нейният шеф доктор Даниела Иванакова.

Качествени грижи за сметка на умората

„ Много е мъчно. От 2016 година съм алармирала Министерството на здравеопазването. Имаме наставления на одита на самото министерство, както и наставление на основния секретар. Предприела съм безусловно всички законови дейности, само че до този миг нямам нарастване на щата “, сподели тя и добави: „ Недостиг има както на медицински, по този начин и на немедицински личен състав. На наряди в поделение са най-много една сестра и един санитар, което е незадоволително. Трябва двама санитари и две сестри да са дневни дежурни, с цел да може да се обзет пациентите. Отделно това се психологично заболели, които изискват малко по-специална грижа и внимание “.

Според нея макар дефицита на личен състав за болните се поставят качествени грижи, само че за сметка на умората и положителната воля и професионализма на хората.

Нощните наряди са още по-тежки, тъй като за цялата болница промените се поемат от една сестра, един санитар и един доктор.

„ Когато човек е дежурен самичък, тогава пораждат най-вече проблеми “, сподели доктор Александър Минев, който работи в психиатрията в Церова кория от 26 години. Той е шеф на женското поделение, само че би трябвало да дава отговор за четирите отделения.

„ Друго е, в случай че има задоволително сътрудници. Възможно е две или три коли за спешна помощ, или полицейска кола и кола за спешна помощ да дойдат едновременно. Трябва по едно и също време да има два екипа, които да одобряват. По ред на идването и на спешността, несъмнено, започваме да одобряваме, само че това рефлектира и в работата на другите - служителите на реда чакат примерно, вместо да извършват други задания. Двама-трима лекари биха помогнали много “, сподели той.

Още по-сериозен е казусът с медицинските сестри и санитарите, които лекарите назовават своите очи и уши за психологично болните пациенти.

„ Тежичко ни е, тъй като нямаме личен състав, нямаме хора. Налага се да работим на двата етажа и общо към 70 индивида - нощна промяна, дневна промяна. Има операции, зареждане на медикаменти, сбиват се пациентите, случват се произшествия и би трябвало да сме съответни “, сподели Димка Димитрова, която от 39 години е здравна сестра в психиатрията в Церова кория.

Според нея личният състав реагира съответно и поставя положителни грижи, само че на цената на умората, тичането по етажите, напрежение. „ Трябва да действаме в дадена обстановка като пожарникари, а заплащането ни е малко “, добави тя.

Жени би трябвало да се оправят с големи мъже

Санитарите са главно дами и те като сестрите са със стаж по над 20 години и са принудени да бъдат девойки за всичко - да дават отговор за хигиената както на болничното заведение, по този начин и на пациентите, да ги усмиряват и възпитават, да ги извеждат в двора, да ги водят на терапия.

Санитарките Нели Ковачева, Стефка Хълтева и Миглена Николова описват, че от време на време пациентите са нападателни и се постанова да оказват помощ сестрата, просто става дума за екипна работа. А те са единствено дами, въпреки че от време на време би трябвало да се оправят с големи мъже. Случвало се е столове, маси хвърчат.

Според тях заплащането е обидно малко и считат, че в случай че пристигна един народен представител на тяхно място, ще си тръгне след половин час, дори няма да влезе в отделението. 

700 лв. е главната заплата на сестрите, 1050 лв. е за лекарите, а трудът на санитарите е оценен на 530 лв. месечно. Липсата на щатно разписание от Здравното министерство не разрешава да се разгласят състезания и да се назначат недостигащите фрагменти, тъй като те би трябвало да бъдат обезпечени със заплати, които заплаща страната. Това е и спънка да се дадат и нараствания на заплатите.

Съвместяване на длъжности

Медиците и останалият личен състав - единствените трудотерапевт, водач, счетоводител, отговорникът по поддръжката, мъчно употребяват обикновено отпуск. Хората излизат за не повече от седмица, с цел да може по някакъв метод да се окомплектоват дежурствата. Става ужасно, когато някой се разболее. Хората са привикнали да съвместяват по няколко длъжности за една заплата.

Само лоялността на екипа избавя нещата, разяснява шефът на болничното заведение доктор Даниела Иванакова и споделя за последния абсурд от преди няколко дни. Тогава трябвало да бъде изпълнено в избран ден правосъдно решение за превеждане на пациент в друга психиатрия.

„ Единственият ни водач беше в отпуск. Транспортира го уредникът стопанска активност инж. Цонев. При превоза е належащо да има наложително здравно лице. Пак на доброволни начала потегли шефът на центъра за настаняване от фамилен вид и общественият служащ “, описа тя.

Иванакова няма рационален отговор за какво от две години здравното министерство не взема решение кадровия проблем на психиатрията. Казвали, че била комплицирана процедурата, трябвало разпореждане на Министерски съвет, което отнемало два-два месеца и половина.

Отговор на Министерството на здравеопазването

В отговор на питане за психиатричната болница в Церова кория Министерството на здравеопазването изпрати следния отговор:

„ В препоръчаните през 2018 година длъжностни написания от страна на ръководителите на второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на опазването на здравето (като включително попадат и държавните психиатрични болници) попадат съответните щатна бройка и конструкция, одобрени от 2017 година с Постановление №  148 от 24 юли 2017 година за приемане на Устройствен устав на Министерство на здравеопазването.

Щатната бройка на структурите обаче не е съобразена с утвърдените  медицински стандарти и нови практики, което постанова същата да бъде изменена с разпореждане на изменение на Постановлението от 2017 година за Устройствен устав на Министерство на здравеопазването.

За задачата в Министерството на здравеопазването е основана работна група, която има за задача да предложи благоприятни условия за обезпечаването на всички второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на опазването на здравето (в това число и държавните психиатрични болници), съгласно функционалностите и кадровата им обезпеченост.

Към момента продължава работата по смяна на нормативната уредба, за намирането на най-точното  и оправдано систематизиране на съществуващите в системата щатни бройки, тъй че същите да дават отговор на медицинските стандарти и лечебните заведения да обезпечават налична и качествена здравна помощ във всички райони на страната “.

А другояче всички здравни статистики демонстрират, че психиатрично болните се усилват. За тези хора би трябвало да бъдат полагани съответни грижи от задоволително на брой съответни хора. Държавата е разписала стандарти, които се оказва, че самата тя не съблюдава.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР