Държавната петролна компания на Венецуела е извършвала парични преводи като

...
Държавната петролна компания на Венецуела е извършвала парични преводи като
Коментари Харесай

Петролната компания на Венецуела е прала пари през български банкови сметки


Държавната петролна компания на Венецуела е правила парични преводи като са употребявани и български банкови сметки. Това съобщи основният прокурор Сотир Цацаров през днешния ден. След детайлизиране на тази информация е открита банката, открито е лицето, което е употребявано като титуляр на тези сметки, както и самите сметки. „ Установени са преводи, които фактически са били осъществявани от Държавната петролна компания на Венецуела по тези сметки, след което са били осъществявани други преводи вследствие на което част от средствата са били изнесени от тези банки и са били трансферирани по банкови сметки в други страни. Основанията са разнообразни и в множеството случаи по наше съмнение и с оглед работата, която правим сега не са действителни. Такива учредения са свързани с поддръжка и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуела и т. н., които общо взето нямат общо с действителността”, уточни Цацаров, представен от БГНЕС.

Той разгласи, че все още се работи извънредно интензивно от органите на ДАНС. „ В банката, в която са били открити тези сметки, авансово желая да кажа, че по начални данни става дума за сметки, които са открити по постоянен път в тази банка, т.е. съмненията не са свързани със самата банка, само че в банката се прави цялостен мониторинг и цялостна инспекция от страна на ДАНС. Вчера бе обезпечено и нужното подпомагане от БНБ”, съобщи основният прокурор.

При приемане на цялостната картина на преводите, на интервала на преводите, на техните учредения и на лицата, които са ги направили, съгласно Сотир Цацаров най-вероятно ще се пристъпи към наказателно произвеждане на пране на пари. Работи се и във връзка с лицето титуляр. „ Лицето титуляр е и български гражданин”, уточни основният прокурор.

„ Лицето, което е открито като титуляр на сметката живее в разнообразни страни, тъй че все още не е на територията на България. Има няколко гражданства”, сподели ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев.

„ Откритите сметки, за които става дума, или откритата сметка не са сметка, която е в точния, класическия смисъл на думата сметка на титуляр физическо лице. Лицето, което е разкрило сметките е записано по съответния ред и като юрист. По реда на закона за адвокатурата юристът имат право да откриват доверителни сметки, в които се съхраняват във връзка адвокатската активност и във връзка дейностите, които той обслужва сметки на негови клиенти. В съответния случай е употребена тъкмо формата на доверителна адвокатска сметка, с цел да могат да бъдат основани подсметки на съответни клиенти, по които да постъпват паричните преводи от Венецуела и от които тези парични средства да бъдат трансферирани на разнообразни учредения, нямащи нищо общо с адвокатската активност като закупуване на храни, финансиране на спортна федерация и т. н. към банки в други страни. Механизмът, който е употребен е механизмът на доверителната адвокатска сметка”, уточни основният прокурор.

ДАНС работи сега и по това да бъде осъществена инспекция в мащабите на цялата банкова система във връзка с това осъществявани ли са и други преводи. „ Тъй като информацията, която е получена от американските сътрудници в съответния случаи касае съответна банка, само че сме задължени да проверим и всички останали банки с оглед преводи от Венецуела и несъмнено по-късно преводи от България навън”, съобщи Цацаров.

Ситуацията с банковите прехвърляния бе разисквана на среща сред американският дипломат Ерик Рубин, министър председателят Бойко Борисов, основният прокурор Сотир Цацаров и висши представители на службите.

" Критична е потребността да бъдат спрени незаконните финансови прехвърляния, които поддържат противозаконните управляващи във Венецуела. Американското държавно управление работи в тясно съдействие със страните от Европейски Съюз, с цел да подсигурява, че благосъстоянието на венецуелския народ няма да бъде откраднато, както за неговото спокойно и демократично бъдеще ", съобщи дипломат Рубин на брифинг в Министерския съвет. Той оцени " отличното съдействие " сред българските и американските управляващи по това направление. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че Америка е предоставила на българските служби по дипломатически и действен път информация за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела към български банкови сметки.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР