Държавната дума на Русия започва процедура за отцепване на две

...
Държавната дума на Русия започва процедура за отцепване на две
Коментари Харесай

Русия пристъпва към процедура за отцепване на част от Украйна

Държавната дума на Русия стартира процедура за разединение на две територии от Украйна. Парламентарната Комисия по въпросите на Оперативно-наблюдателно дело, евразийската интеграция и връзките със сънародниците прие да разиска при започване на февруари такова предложение. То е импортирано от депутатската група на Комунистическата партия на РФ под формата на план за послание на Думата към президента на Русия Владимир Путин за признание като самостоятелни страни на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национална република (ДНР и ЛНР). Съобщението направи през днешния ден ръководителят на комисията Леонид Калашников (от КПРФ), представен от ТАСС.

" Комисията се обърна с предложение към всички фракции да дадат отзиви по този мотив, с цел да можем по-нататък да приемем умозаключение на комисията. След това ще обсъдим документа и ще го внесем в Съвета на Думата. Това ще стане при започване на февруари ", сподели Калашников.

Инициативата бе подкрепена от ръководителя на Комисията по интернационалните въпроси Леонид Слуцки, който е от Либерал-демократическата партия на националиста Владимир Жириновски. Но той сподели, че " такава свръхважна тематика не трябва никога да се форсира ", а да се разиска деликатно с присъединяване на специалисти.

Депутатите от КПРФ отпред с водача си Генадий Зюганов внесоха плана си за послание на Думата още на 19 януари. Според него Дъжавната дума се обръща с молба към дъравния глава да прегледа въпроса за признание на провъзгласените републики " в качеството на независими, суверенни и самостоятелни страни ". В текста написа, че депутатите считат " признаването на ДНР и ЛНР за обосновано и морално целесъобразно ".

Моделът за признание като независими страни на разколнически територии в някогашни руски републики бе прибавен от Москва по отношение на грузинските Южна Осетия и Абхазия след краткия руско-грузински спор през 2008 година ДНР и ЛНР се самопровъзгласиха за самостоятелни през 2014 година незабавно след анексирането на Крим от Русия. В момента ДНР и ЛНР са признати само от Южна Осетия, която пък се употребява от признанието с изключение на на Русия също на Никарагуа, Венецуела и Науру.

ДНР и ЛНР, които се намират в източната част на Украйна и граничат с Русия, се показват като конфедерация, наречена Съюз на националните републики - Новорусия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР