Държавната агенция за закрила на детето се самосезира по случаите

...
Държавната агенция за закрила на детето се самосезира по случаите
Коментари Харесай

ДАЗД се размърда, почва проверки по случаите с детско насилие

Държавната организация за протекция на детето се самосезира по случаите на принуждение над възпитаници от Габрово, Ловеч и Пловдив, които бяха необятно отразени и онагледени от медиите посредством видеоматериали и фотоси.

Според ДАЗД въпросните случаи изискват предприемане на ограничения за протекция на децата от замесване в действия с отрицателни последствия за тяхното физическо, умствено, нравствено и обществено развиване. Те показват, че дружно със Съвета за електронни медии са разписали Критериите за оценка на наличие, което основава заплаха от увреждане на физическото, психическото, нравствено и/или обществено развиване на децата. Този документ уточни използването на законовите разпореждания във връзка с децата от страна на публицистите. Въпреки тези критерии обаче прекомерно постоянно при отразяване на съответни случаи на деца в медиите тези правила се нарушават, показват от Агенцията.

Те припомнят, че при оповестението от медии на прояви на деца не би трябвало да се показват персонални данни за тях, в това число техните облици, заради риска от основаване на отрицателни настройки към тях. Това важи както за децата, които са жертви на принуждение или корист, по този начин и за децата, за които се допуска, че са направили принуждение или закононарушение, прецизират от ДАЗД.

Чрез член 16 от Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето се подсигурява правото на всяко дете да бъде предпазено против противозаконна интервенция в персоналния му живот, семейство, дом или преписка, както и против нелегално посягане против неговата чест и известност, показват от Агенцията и допълват, че член 16 би трябвало да се ползва към всички деца без дискриминация. Комитетът по правата на детето е декларирал, че "личният живот на детето би трябвало да бъде изцяло предпазен на всички стадии на делото, в това число във връзка с противозаконни записи и допустимо оповестяване от медиите ", акцентират още от ДАЗД, съобщи Нюз.бг.

За да подсигурява правото на детето във връзка със закрилата на личността му, Държавната организация за протекция на детето прави изследване за определяне на административно нарушаване.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР