Държавната агенция за закрила на детето, поема случая на 15-годишно

...
Държавната агенция за закрила на детето, поема случая на 15-годишно
Коментари Харесай

15-годишно сираче от Украйна избяга само от войната

Държавната организация за протекция на детето, поема случая на 15-годишно момиче от Украйна, избягало единствено от войната Украйна. Девойката е настанена в хотел в Горна Оряховица дружно с още 59 свои сънародници от Запорожие. Тя е цялостно сираче. В родината й за нея се е грижил дядото, който обаче е останал на родната земя. Момичето се усеща добре измежду своите сънародници, които му оказват помощ.

Адаптирано е и за него се грижат както останалите бежанци, по този начин и българските му домакини от хотела.

Това стана ясно след срещи на зам.-областните шефове на Велико Търново доцент Соня Будева и Огнян Стоянов със 120 бежанци от Запорожие, Киев и Одеса, намерили заслон в Горна Оряховица.

Представителите на държавната власт им обясниха опциите за престояване в България. Те посетиха на място настанените групи в два хотела в Горна Оряховица и отговаряха на въпроси, свързани с така наречен краткотрайна протекция, опциите за избор на персонален доктор, започване на работа, а за децата до 18-сет годишна възраст – записване в български ясли, детски градини и учебни заведения, оповестиха от регионалната администрация.

В хотел „ Раховец “ сега са приютени общо 60 бежанци от Запорожие - в голямата си част това са дами и техните деца. Всички те са поискали статут на краткотрайна протекция и скоро ще получат ЛНЧ. Това ще им обезпечи право на трудова претовареност, като се изключи някои контролирани от страната специалности, медицински грижи, както и възможна обществена помощ, в случай че са правоимащи, изясни доцент Соня Будева.

Тя посочи, че статут се дава за една година, а в случай че войната в Украйна продължи, мярката ще бъде удължена за територията на целия Европейски съюз. На срещата беше очебийно, че при започване на работа, бежанците ще имат право на единствено още един месец безвъзмездна нощувка и изхранване в местата, където са настанени.

Двамата зам.-областни шефове се ангажираха при потребност да изпратят в хотела представители на съответните институции, тъй че хората да подадат заявки за включване в българския учебен развой или до бюрото по труда. С тях към този момент се е свързала персоналната лекарка доктор Петя Михайлова, която ще ги включи в пациентската си листа.

В другия горнооряховски хотел - „ Амбарица “ са приютени 60 бежанци, някой от които имат българско родословие. Те са от Киев и Одеса, само че още имат съмнения дали да изискат статут на краткотрайна протекция, което би трябвало да създадат най-късно до края на този месец. Тази група е била ориентирана към Горна Оряховица с помощта на напъните на Лина Костадинова, която е украинка, само че от години живее в града.
ТЕМА преди 17 минути 269 преди 56 минути 1413 преди 2 часа 2466
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР