Държавната агенция за закрила на детето иска да прилага програма

...
Държавната агенция за закрила на детето иска да прилага програма
Коментари Харесай

ДАЗД иска да прилага програма на СЗО в грижата за децата с аутизъм

Държавната организация за протекция на детето желае да ползва стратегия на Световната здравна организация в грижата за деца с аутизъм. Това разгласи ръководителят на ДАЗД доктор Елеонора Лилова по време на проведената от тях кръгла маса за правата на децата с аутизъм в България, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На дебата участваха посланикът на Израел в България Ирит Лилиан, посланикът на Кралство в Дания Сьорен Якобсен, шефът на дирекция „ Социални услуги за деца и възрастни “ в Столичната община Минка Йовчева, членове на парламентарната комисия по труда, обществената и демографска политика, представители на Министерство на вътрешните работи, МОН, шефове на учебни заведения и родители на деца с аутизъм.

„ Този месец ДАЗД насочи молба до Световната здравна организация да ни разреши да използван програмата й. Тя е обучителна стратегия за даване на грижи за фамилии с деца с проблеми или занемаряване в развиването. Това е изчезнал съставен елемент в цялостната политика на нашата страна. Надявам се да получим позитивно мнение, да приспособяваме тази стратегия в нашите условия и използването й да стане факт до края на тази година “, разгласи Лилова.

По време на дебата стана ясно, че съдружие „ Аутизъм през днешния ден “ има желание да построи учебно заведение за деца, страдащи от аутизъм в София.

Председателят на сдружението Владислава Цолова акцентира, че опциите за интеграция на тези хора преди 10 години не са съществували, само че това към този момент не е по този начин. Началото е било обещано с разкриването на център за деца с аутизъм в София и Плевен. Те се посещават от към 80 деца, които получават профилирана помощ от логопеди, психолози, ерготерапевти, специфични педагози.

„ Днес провокациите пред фамилиите са, че децата им порастват,но те остават деца. Аутизмът е разстройство на психологичното развиване, което е обвързвана с метода на разбиране на информацията, на връзка и проблем в социализацията. Това основава от леки до тежки проблеми в обществения всекидневен живот. Поведенческият разбор е единствената просвета в международен мащаб, която модифицира държанието на деца с аутизъм към обществено задоволително. Изключително достижение е, че този лечебен модел е реалност и в България “, сподели Цолова, която е майка на дете с аутизъм и трансформира персоналния си проблем в идея, с която цели да помогне на доста фамилии с такива деца.

Според нея другите провокации пред родителите на деца с аутизъм е неналичието на лечебни стратегии в цялата страна, тъй като все още, такива има единствено в София и Плевен. Също по този начин включването в учебно заведение и съответната подкрепяща среда в учебно заведение още не е реалност. Дълго разработваният нов закон за образованието, който е бил изработен благодарение на неправителствения бранш, МОН и законодателна власт е в действие от 1 август 2016 година Той дава доста благоприятни условия, само че те към момента са единствено на хартия. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР