Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е изкупителна жертва

...
Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е изкупителна жертва
Коментари Харесай

ДАБЧ била изкупителна жертва, смята ексшефът ѝ

" Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) е изкупителна жертва в недоизмислената или преднамерено измислена процедура ". С тези думи някогашният ръководител на организацията Райна Манджукова разяснява пред БНР вчерашната акция в Агенцията за българите в чужбина.

Припомняме, че при акцията поради съмнение в корупция бяха арестувани 20 души, измежду които п редседателят на ДАБЧ Петър Харалампиев и основния ѝ секретар Красимир Томов.

Манджукова изясни, че когато тя е била ръководител на ДАБЧ, организацията не е имала право да упражнява административни функционалности, като издаване на уверение за български генезис.

Според нея вместо казусът да бъде решен взаимно от институции - Министерство на вътрешните работи, правосъдното министерство, това е вменено на организацията за българите в чужбина.

" Държавата си изми ръцете, отговорността бе хвърлена на ДАБЧ , и този субективизъм, който е неминуем при издаване на такива удостоверения бе оставен на организацията ", посочи Манджукова.

Тя призна, че е належащо да се изработят критерии за такива документи, само че към този момент 20 години нищо не е направено.

Манджукова предложи основаване на комисия , която да изследва интернационалния опит при издаване на удостоверения за етнически генезис.

По думите ѝ ДАБЧ има обвързване да издава удостоверения за български генезис едвам от 2000 година. Преди това подобен документ не е съществувал.

През 2014 година са тествани 1500 удостоверения за български генезис , като половината са без доказателства за българска връзка.

Общо 90% от тестваните удостоверения за предните три години също за издадени без документи за съществуване на прогресивен българин.

Председателят на Комисията за политиките за българите в чужбина Андон Дончев съобщи пред Българска национална телевизия, че на организацията са предоставени прекалено много права.

По думите му схемите са издигнати още преди 7-8 години.

Журналистът Велизар Енчев уточни пред bTV, че във френския щемпел напролет на тази година е излязло обстойно следствие за търговията с европейски паспорти на българска територия и за лицата от незаконния контингент, които се възползват от нея.

Той посочи, че съгласно обявата " един вицепремиер националист и най-малко един министър са забъркани в търговията с паспорти ".

По думите му ДАБЧ е под надзора на Валери Симеонов (НФСБ), само че от 2014 година досега за всички началници на организацията е подсигурил Красимир Каракачанов (ВМРО).

Според Енчев точно външният напън е довел до вчерашната акция в ДАБЧ.

Бившият зам.-председател на Държавната организация за българите в чужбина Спас Ташев разяснява, че в българските медии се приказва най-малко от 10 години за явни проблеми в системата по даване на българско поданство.

Като специалист към отрасловата парламентарна комисия той е виждал сигнали за рушвети , само че желани от медиатори, а не от чиновници на ДАБЧ.

Ташев обаче уточни, че знае за неприемливи практики за закъснение на тези, които не си заплащат.

Той запита какъв е резултатът, че са дадени 153 000 паспорта откакто под 5% от лицата, получили българско поданство, живеят на територията на България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР