Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е администрация, която

...
Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е администрация, която
Коментари Харесай

Създадена е Държавната агенция за българите в чужбина

Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) е администрация, която подкрепя Председателя на ДАБЧ. Той е орган към Министерския съвет за реализиране политиката на Република България по отношение на българите и техните общности по света. Агенцията издава удостоверения за български генезис.
Приоритетите на организацията са: стимулиране на построяването на българско лоби в чужбина; запазване на българското етнокултурно пространство и културно-историческото наследство; отбрана на правата на българите зад граница. ДАБЧ поддържа връзки с над 500 организации на българите по целия свят и с обособени персони, спомага за решение на проблеми от филантропичен, културен, учебен, информативен и юридически темперамент.
ДАБЧ издава списание „ Ек “ и електронния вестник „ България през днешния ден “ (от 2002 — „ BG по света “). Годишните отчети на Държавната организация за българите в чужбина не са публикувни. В уеб страницата на Агенцията единствено за 2009 година има оповестен доклад без съответно споменаване на отпуснатите средства. [1]. Средствата за активността на Агенцията са извънредно лимитирани - 392 786 лева за 2004 година, 450 484 лева за 2005 година, 500 540 лева за 2006 г.[2] В същото време средствата изпращани във тип на помощи от българските емигранти за техните близки съставляват доста перо от националния приход на страната, като съгласно доста източници те надвишават помощта на Европейската общественост за България.
Агенцията за българите в чужбина (АБЧ) е основана с Постановление на Министерски съвет 180 от 1 октомври 1992 година, а на 21 февруари 2000 година е преобразувана в Държавна организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР