Държавна агенция Национална сигурност“ е противодействала успешно на руската разузнавателна

...
Държавна агенция Национална сигурност“ е противодействала успешно на руската разузнавателна
Коментари Харесай

ДАНС: През 2019-а успешно блокирахме руското разузнаване


Държавна организация „ Национална сигурност “ е противодействала сполучливо на съветската разследваща активност в България през миналата година. ДАНС регистрира като сериозен триумф пресичането на разследваща действия на съветски дипломати и наложената възбрана за влизане в страната на военачалник Леонид Решетников и и предприемача Константин Малофеев за интервал от 10 години, излиза наяве от годишния отчет на Агенцията за 2019-а, съобщи БГНЕС.

„ По сезираща информация на ДАНС е извършен комплекс от дейности за секване на целенасочените опити на посланик от посолството на Руската федерация за нерегламентирано придобиване на класифицирана информация, обвързвана с действието на държавен правоохранителен орган “, се показва в документа. Заради своята активност, която е несъвместима с дипломатическия му статут той e разгласен за личност нон грата от министерството на външните работи. Дипломатът е включен в осведомителния масив на нежеланите в страната чужденци и му е наложена 10-годишна възбрана за влизане в страната.

В резултат на координираните дейности на Министерство на външните работи и ДАНС е отказано издаването на виза на съветски посланик, който е трябвало да заеме поста на военно аташе у нас. Причината за отхвърли е, че той ще „ сътвори евентуални закани за националната сигурност на България “.

Освен горните случаи през 2019 година със заповед на ръководителя на ДАНС са наложени насилствени административни ограничения „ възбрана за влизане в България за период от 5 години “ на трима непознати жители, като на двама е отнето и правото на престояване в страната, заради осъществяване на активност, създаваща опасности за националната сигурност. Със същите претекстове петима непознати жители са включени в осведомителния масив на нежеланите в страната чужденци и имат наложена 10-годишна възбрана за влизане в страната.

Няма данни за тероризъм

През 2019 г. ДАНС не е получавана информация за реализиране на терористична активност в България, за подготвяно нахлуване против български жители и ползи зад граница и за създаване на терористични структури на наша територия. От Агенцията показват, че главен фактор за високото равнище на терористична опасност в международен мащаб остава „ Ислямска страна “, макар загубата на огромна част от следените от нея територии.

Със заповед на ръководителя на ДАНС са наложени насилствени административни ограничения „ лишаване право на престояване ”, „ експулсиране ”, „ възбрана за влизане в Република България ” и „ възбрана за влизане и престояване на територията на държавите-членки на Европейски Съюз ” на 14 непознати жители, а в осведомителния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 2 лица. Продължава потреблението на въведената в ДАНС система за идентификация на пътуващи задгранични бойци, като при съвпадане със основаните профили се правят нужните инспекции – 8258 инспекции през 2019 година

ДАНС прави оценка като ниска опасността за публичния ред, произлизаща от активността на крайни десни и леви структури. „ Групите и организациите от дясното екстремистко крило остават с лимитирана членска маса и ниска известност. Активността им се свежда главно до присъединяване в отбелязване на исторически събития и в митинги против мероприятия на лица с нетрадиционна полова ориентировка “, означават от контраразузнаването.

Финансови закононарушения

През 2019 година отбраната на финансовата сигурност остава измежду предпочитаните действия на ДАНС.

В резултат от дейната съгласуваност и взаимоотношение с Прокуратурата на Република България през 2019 година по информация на ДАНС са формирани 86 досъдебни производства и прокурорски инспекции за похищения против финансовата система на страната и са повдигнати обвинявания на 71 лица. Взето е присъединяване в 12 профилирани интервенции под управлението и надзора на Специализираната прокуратурата. Осъществени и докладвани в период са и предоставените на ДАНС мероприятия по над 50 други досъдебни производства и прокурорски инспекции.

„ По предварителни оценки, чрез схемите за данъчни измами и други ощетяващи фиска похищения, пресечени от ДАНС през 2019 година, са нанесени вреди на държавния бюджет за над 205 млн. лева, а поради дълготрайния темперамент на пресечената незаконна активност, размерът на предотвратената вреда е няколкократно по-голям “, се споделя в отчета.

В Специализирана административна дирекция „ Финансово разузнаване ”–ДАНС са получени 2894 отчета за съмнителни интервенции. Въз основа на осъществените инспекции със заповеди на длъжностно лице от ДАНС краткотрайно са спрени 85 съмнителни транзакции на обща стойност 26,9 млн. евро, като документите по случаите е предоставена на съответната прокуратура.

Имунизация и вируси

От ДАНС предизвестяват, че остава устойчива наклонността към неспазване на наложителния имунизационен календар и увеличение на групата на обичайно отказващите имунизация български жители, което е „ мощно рисково в подтекста на всеобщата миграция от зони с трайни дефицити в имунизационната отбрана “.

„ Възникващите в разнообразни райони на света огнища на нови и мощно заразни вирусни болести ще не престават да основават опасности за живота и здравето на популацията, изключително в подтекста на огромните благоприятни условия за разпространяване чрез напредване на хора “, се акцентира в отчета. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР