Държавите в Европа, които обявиха планове да се откажат от

...
Държавите в Европа, които обявиха планове да се откажат от
Коментари Харесай

Унгарски министър: В Европа ще размислят за отказа от ядрена енергия


Държавите в Европа, които оповестиха проекти да се откажат от нуклеарната енергетика, повече да не строят атомни централи, а съществуващите последователно да затворят и да заменят с ВЕИ, ще се откажат от тези свои проекти. Такова мнение изрази унгарският министър без портфейл по въпросите за АЕЦ " Пакш-2 " Янош Шули по време на провеждащия се в Будапеща интернационален конгрес на доставчиците на съоръжение за АЕЦ " Атомекс 2017 ". Причината за това, съгласно него, е в устрема на страните по света да понижат замърсяването на околната среда и да се преборят с климатичните промени посредством фрапантно понижаване на изхвърляните нездравословни газове в атомсферата. Което, съгласно Шули, няма по какъв начин да се случи без нуклеарната сила.

От друга страна той означи, че изпълняването на тези цели, в това число и заложените в Парижкото съглашение, няма по какъв начин да се случи без атомната енергетика. А в тази връзка Шули акцентира, че нуклеарните централи и тези от възобновими източници никога не са съперници, както ги изкарват някои. Тези два вида електроцентрали би трябвало да се развиват и да работят дружно, съгласно Шули. Той поддържа тезата си с обстоятелството, че когато ВЕИ-тата не работят или създават малко сила, която не е задоволителна за потребителите в даден район, тогава нуклеарните блокове ще могат елементарно и бързо да компенсират дефицита и да балансират системата. И противоположното – когато от зелените централи се генерира повече ток, мощността на атомните може да се понижава. Така ще се обезпечава освен нужната на бизнеса и хората електрическа енергия евтино, само че и стабилно развиване на стопанската система, в това число промишлеността и индустрията.

Според думите му това няма да бъде във щета на АЕЦ, което се потвърждава и от направения за новостроящата се в Унгария нуклеарна централа " Пакш-2 " разбор. Според него, в случай че двата блока като цяло работят с натоварване приблизително 90%, по този начин освен новата централа ще работи задоволително дейно, само че ще се подсигурява и на ниска цена ток за страната.

Шули не вижда положително бъдеще без нуклеарна енергетика и във връзка с развиването на автомобилния превоз. Той даде образец със почналото към този момент изместване на бензиновите и дизеловите коли от тези с електрически мотори. Поради което колите ще имат потребност от от ден на ден ток и по този начин потреблението на електрическа енергия ще се увеличи. А някой би трябвало да покрие тези потребности. И с цел да се случи това без замърсяване на околната среда, против което се борим, няма по какъв начин да се мине и без нови нуклеарни централи, счита Шули. " Електромобилите ще имат доста съществено значение за нашето бъдеще ", безапелационен бе унгарският министър.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР