Държавите трябва да защитават по-добре правата на транссексуалните лица, пише

...
Държавите трябва да защитават по-добре правата на транссексуалните лица, пише
Коментари Харесай

Съветът на Европа: Процедурите за правно признаване на пола да бъдат открити за малолетни

Държавите би трябвало да пазят по-добре правата на транссексуалните лица, написа в оповестен през днешния ден отчет на Съвета на Европа. Процедурите за правно признание на пола би трябвало да се организират допустимо най-бързо и транспарантно и би трябвало да бъдат открити за малолетни „ с нужното отчитане на мнението на детето, зрелостта и най-хубавите му ползи и в най-хубавия случай без случайни ограничавания на възрастта “, предлага Съветът, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Държавите имат главната отговорност да отстранен бариерите, с които се сблъскват транссексуалните лица при упражняването на човешките си правила “, съобщи комисарят по правата на индивида на Съвета на Европа Дуня Миятович във връзка публикуването на новия отчет, озаглавен „ Човешките права и половата еднаквост и изложение “. 

Въпреки увеличената видимост на транссексуалните хора и постигнатият забележителен напредък в Европа, има „ шокиращо високи нива на дискриминация, принуждение и неустановеност, които транссексуалните хора изпитват в всекидневието си “, съобщи Миятович. 

Сред главните рекомендации Съветът приканва страните да обезпечат на транссексуалните лица „ ефикасен и освободен от стигма достъп до характерно ориентирани към тях здравни услуги “ без да е належащо да дават профилирана психическа оценка. Допълнително половата еднаквост и половото изложение би трябвало да бъдат категорично приети за „ неразрешена форма на дискриминация в антидискриминационното законодателство “, се показва в отчета.

Според Съвета на Европа всеки, който може с меродавност да показва боязън от гонене като транссексуален, би трябвало да получи опцията да бъде приет за емигрант. В пандизите вярното място за отнемане от независимост би трябвало да се преценя съгласно случая. 

Процедурите за правно признание на пола би трябвало да се организират допустимо най-бързо и транспарантно и би трябвало да бъдат открити за малолетни „ с нужното отчитане на мнението на детето, зрелостта и най-хубавите му ползи и в най-хубавия случай без случайни ограничавания на възрастта “, предлага Съветът. 

Всички хора би трябвало да употребяват санитарни възли „ по заслужен и сигурен метод, съгласно половата си еднаквост, в случай че те са разграничени по сексуален симптом “, написа в отчета. 

Съветът на Европа е основан през 1949 година, с цел да пази демокрацията, човешките права и върховенството на закона на континента. Той е самостоятелен от Европейския съюз и има повече членове от него, включвайки съвсем всички страни в Европа.  
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР