Държавите с газови централи ще трябва да ограничат потреблението с

...
Държавите с газови централи ще трябва да ограничат потреблението с
Коментари Харесай

Европейците ще пестят ток, ние се измъкваме

Държавите с газови централи ще би трябвало да лимитират потреблението с 5% в пиковите часове Брюксел позволява контролирани цени и за дребните и междинните предприятия
 

Без пране, готвене и включване на миялни машини от 5 до 8 сутринта, по обяд и от 17 до 20 часа вечерта. Това ще бъде вменено като обвързване на хората в доста страни от Европейски Съюз, в случай че бъдат признати ограниченията на Еврокомисията за 5% понижаване на потреблението на ток в пиковите часове, когато и електрическата енергия е най-скъпа. Страните членки би трябвало да си слагат за цел до края на март да употребяват с 10% по-малко електрическа енергия.  

-->

" Това ще бъде наложително, тъй че задачите да бъдат реализирани от всички. Намаляването на потреблението на ток и газ е фундаментално за триумфа на всички ограничения за справяне с енергийната рецесия ", съобщи изпълнителният зам.-председател на Комисията Франс Тимерманс, който показа в Стасбург ограниченията, свързани с преодоляване на високите цени на силата.

Намерението е потребителите да бъдат задължени да смъкват потреблението на ток с 5% в тези часове от денонощието, когато е най-високо ползване и производството на сила от газ оказва най-значително влияние върху цената. От страните членки ще се изисква да набележат 10% от часовете с плануванаъа най-висока цена и да понижат потреблението през тези пикови часове. Комисията предлага също по този начин страните членки да си слагат за цел до 31 март 2023 година да понижат цялостното търсене на електрическа енергия минимум с 10%, осведомят от Брюксел.

За благополучие, българите имат късмет да се измъкнат от рестриктивните мерки. " Те засягат страните, които в пиковите часове пускат газови централи. В България нямаме такива, у нас осигуряваме пиковата сила посредством ВЕЦ-ове ", изясни за " Стандарт " енергийният специалист Иван Хиновски. По думите му, измежду най-потърпевшите ще бъдат германците.

Страните сами ще могат да решат кои са подобаващите за тях ограничения за реализиране на тази цел, като те може да включват финансова отплата.

Комисията, която до момента постоянно е подкрепяла освобождението на цените на тока, в този момент за пръв път ще разреши определянето на контролирани цени под себестойността на електрическата енергия и ще разшири обсега на определяните от страната цени, тъй че да бъдат включени и дребните и междинните предприятия.

Намаляването на търсенето в пиковите часове ще докара до понижаване на потреблението на газ с 1,2 милиарда кубични метра през зимата. Повишаването на енергийната успеваемост също има основна роля за осъществяването на уговорките ни по Европейския зелен пакт в региона на климата, считат от Европейска комисия.

Ето какви са другите оферти на Еврокомисията за справяне с високите цени:

* Таван за приходите от производители с ниски разноски

Временно да се сложи горна граница на приходите за така наречен инфрамаргинална електрическа енергия. Тя идва на пазара от производители, които употребяват технологии с по-ниски разноски (възобновяеми енергийни източници, нуклеарни централи, тецове на лигнитни въглища). Те вкарват в мрежата електричество на цена под тази, образувана от по-скъпите " маргинални " производители, заради което регистрират извънредно високи доходи при относително постоянни оперативни разноски.

Границата на пределните доходи е 180 евро/MWh. Това ще разреши на производителите да покрият своите капиталови и оперативни разноски без да лимитират вложенията в нови мощности в сходство с енергийните и климатични цели за 2030 година и 2050 година Приходите над този таван ще се събират от държавните управления на държавите-членки, с цел да се понижат сметките на потребителите.

* Споделяне на част от приходите с държави-членки с ниско произвеждане на ел.енергия

Държавите членки, търгуващи с електрическа енергия, се предизвикват в дух на взаимност да сключат двустранни контракти за шерване на част от междинните доходи, събрани от страна производител, в изгода за крайните консуматори в страна членка с ниско произвеждане на електрическа енергия. Такива съглашения би трябвало да бъдат подписани до 1 декември 2022 година, когато чистият импорт на страна членка на електрическа енергия от прилежаща страна е най-малко 100%.

* Солидарна вноска от свръхпечалбите

Комисията предлага краткотрайна солидарна вноска от свръхпечалбите, генерирани от действия в секторите на петрола, газа, въглищата и рафинериите, които не са обхванати от упоменатия таван на приходите. Този стеснен във времето принос би запазил капиталовите тласъци за зеления преход.

Вноската ще бъде събирана от страните членки върху облагите за 2022 година, когато надвишават с над 20% междинната облага от предходните три години. Приходите ще се пренасочват към потребителите на сила, по-специално към уязвимите семейства, засегнатите компании и енергоемките промишлености.

" Пределната цена върху големите доходи ще докара до взаимност от страна на енергийните компании с извънредно високи облаги по отношение на техните затруднени клиенти. Преди всичко обаче тази рецесия акцентира, че ерата на евтините изкопаеми горива свърши и че би трябвало да ускорим прекосяването към локална, възобновима сила ", разяснява еврокомисар Тимерманс. Според него Общността е изправена пред последствията от сериозното разминаване сред търсенето и предлагането на сила, което се дължи значително на потреблението от страна на Русия на енергийните й запаси като оръжие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР